Vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla harekete geçen Maliye, yaptığı denetimleri sıklaştırdı. Yazlığını, akrabalara tahsis edilmiş olarak gösterip beyan vermeyenler de yüklü bir ceza ile karşı karşıya gelecek.

Maliye Bakanlığı risk analizlerinden sonra belgeleri dikkate alarak vergi kayıp ve kaçakçılığının azaltılması için derin bir araştırmaya başladı. Evlerini sezonluk olarak kiraya verenler de araştırmaya dahil.
Yazlığını,evini,  amca, teyze, dayıya tahsis edilmiş olarak gösterip beyan vermeyenlere yüklü bir ceza gelecek. Özel bir yazılım sistemi ile beraber son beş yıl da ev alıp satanlar mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgiler ile gayrimenkulün değeri ile beyan edilen arasındaki fark alınarak ortaya çıkartılıyor.

İNŞAAT'LAR MERCEK ALTINA ALINDI

Gelir İdaresi, vatandaşın sahip olduğu konutun alım-satımı arasındaki farktan, enflasyon farkını düşürerek kalan miktarın vergisini istiyor. Ancak beş yılın sonunda satılan konutlardan değer artış kazancına göre vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçakçılığın önüne geçebilmek amacıyla gayrimenkulün temelinin atılmasından, satış aşamasına kadar olan maliyet süreçleri teker teker çıkartılıyor. Böylece ev aldıktan sonra beş yıl içinde devredenler ve müteahhidin ilk belirlediği değerin altına düşen alanlar yazılım sistemi ile aradaki farkı anında ortaya koyacak. Bu kişilere de büyük bir ceza verilecek.

1 MİLYARLIK KAYIPLAR

Gelir İdaresi, konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergileri de mercek altına aldı. Maliye, ev alıp satmasına rağmen devlete vergisini ödemeyenlere ceza vermeye başladı. Yeni değerlendirme sistemi ile gayrimenkul alım satışlarında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirtilirken, emlak satışı piyasa değerleri üzerinden satışa sunulacak. Bu dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyen kişilere ve kurumlara imar izni verilmeyecek.

USULSÜZ KULLANIMIN ÜNÜNE GEÇİLECEK

Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullananların da kapısı çalınmaya başladı. Bakanlık, yatırım yerine arsa alarak spekülatif amaçla kullanan şirketlere ve kurumlara karşı da önlem alınmaya başlandı.