“Amacı olmayan markaların ayakta kalma şansı olmayacak”

Orka Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu, “Gezegenimizin geleceği için sihirli ekip elbiseler ürettik” diyor ve ekliyor “Amacı olmayan markalar ayakta kalamayacak. Biz geri dönüşümü odağımıza aldık.”

Orka Holding… Biz onları “Damat” deyince tanıyoruz… “Güvey”ın yeni fikirleri artık Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu’ndan geliyor. Büşra Orakçıoğlu, erkek giyiminde Güvey Tween ve D’S Damat markaları ile 81 ülkeye ihracat yapan Orka’nın koleksiyonunun yüzde 10’unun pet şişeden dönüştürülmüş tekstil ürünlerinden oluşmasını sağladı.

“Amacı olmayan markaların ayakta kalma şansı olmayacak” diyen Orka Holding Creative Direktörü Büşra Orakçıoğlu, “Biz Türkiye’nin global markalarından biriyiz. Bunun sorumluluğu büyük. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya vazgeçmek zorundayız. Tekstil, dünyada en çok karbon salımı yapan ikinci sektör durumunda. Gezegenin geleceğini düşünmeyen her marka elenecek” biçiminde konuşuyor. Büşra Orakçıoğlu’na tarafından küresel moda endüstrisinde markalara duyulan sadakatin kayda değer bir oranını bu alınganlık oluşturuyor.

“Müşterilemizin gardıroplarını nasıl sürdürülebilir ayla getiririz” diye düşündüklerini söylüyor Orakçıoğlu ve şu bilgileri veriyor: “Bizden önceki neslin yaptıklarını daha da ileriye taşımamız lazım. Ekip olarak böyle düşünüyoruz. Biz bundan 4 yıl öncesinde geri dönüşümlü ürünler için Ar-Ge yapmaya başladık. Fakat üründen önce bunu hazırlayan etapları sürdürülebilir ışık halkası getirdik.

Pandemiden önce dijital buluşmaları daha çok işimizin içine entegre ederek yola çıktık. 81 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerdeki bayilerimizle yılda iki defa buluşuruz. 2019’da onlara dijitalde buluşabileceğimizi söylemiştik. 2020 pandemi yılında bu bizim için fazla güzel bir menfaat oldu. Dijital showroom’larımızda ürünlerimizi tanıttık.

Sürdülebilirlik, dijitalleşme ile ikiz. bir de bizim sektörümüzde inanılmaz artı numune atığı var. Numunelerimiz bundan böyle dijitalde, ürünü canlıymış gibi deneyimleyebiliyoruz. Akıllı ceket, zeki pantolon ve ‘sihirli ekip’ dediğimiz ürünler ürettik. 10 pet şişeden bazı elbise yapıyoruz. Elastikiyeti fazla yüksek bu ürünlerle ırk, toplantıya da girebiliyor, peşinde yürüyüşe de çıkabiliyor. Hemen hedefimizde mağazalarımızda sürdürülebilirliği yakalamak var.”

2025 hedefi yüzde 80 sürdürülebilir bez

Büşra Orakçıoğlu, acilen Damat’ın koleksiyonlarının yüzde 10’unu geri dönüşümlü ürünlerin oluşturduğunu söylüyor.

Orka’nın hedefi 2025 yılı sonunda koleksiyonların yüzde 80’ini sürdürülebilir kumaşlardan üretiyor edinmek. Holding, Giresun’daki iki fabrikasında da daha eksik kaynak tüketimine ve karbon salımını azaltmaya karşın araştırmalar yürütüyor.

Lüks bundan böyle ‘iyi’ olmak!

Dünyada artık lüks kavramının da dönüştüğünü söylüyor Büşra Orakçıoğlu. Lüksün artık “iyi insan elde etmek” odaklı olduğunu kaydediyor ve şunları söylüyor: “Lüks vaktiyle en ince ayrıntısına kadar estetik vesvese taşırken, şimdi ise insanın iyileştiriciliği, koruyuculuğu üstüne gelişiyor. Biz de müşterilerimizin hayatına bu iyilikle değmek istiyoruz.”

Orakçıoğlu, pandemi sırasında Türkiye’ye dönen siparişlere de uyarı çekiyor ve, “Avrupa artık Çin’den yüksek montanlı ürünler almıyor. Yüzünü Türkiye’ye döndü. Bizim geri dönüşümlü ürünlerimize Avrupa’dan yoğun alaka var. İtalya’dan İspanya’dan büyük istek oldu” diyor.

Handan Sema Ceylan/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/10-pet-siseden-bir-sihirli-takim-uretti-Luks-artik-iyi-olmak/250283