Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul öğrencisi Aylin Sena Bektaş'ın geliştirdiği sistem ile işitme engelli bireyler, notalarla çalınan besteyi duyamasa da renkleri takip ederek müzikten keyif alıyor.

İbrahim Fikri Anıl Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Aylin Sena Bektaş, opera sanatçısı Ludwig van Beethoven’ın hayatını anlatan bir kitaptan yola çıkarak işitme engelli bireylerin müzik yapabilmeleri için, 'Müziğin Rengi' projesini geliştirdi. Bektaş'ın, okul çıkışlarında eğitim gördüğü Bilim ve Sanat Merkezi'nde öğretmeni İsmail Akar’ın desteği ile org üzerinde yaptığı farklı renklere boyanmış 22 led lambadan oluşan çalışması ilgi gördü. Pille çalışan sistemde orgdaki bir tuşa basıldığında o notanın bağlı olduğu led ışık yanıyor. İşitme engelli bir kişi, notalarla çaldığı besteyi duyamasa da renkleri takip ederek müzikten keyif alıyor.

Ortaokul öğrencisi Aylin Sena Bektaş'ın projesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, 'Bu benim eserim' yarışmasında yaklaşık 6 bin proje arasında ilk 50 arasında yer aldı. Aylin Sena Bektaş, 'Do' notasından ‘Si’ notasına kadar olan 7 notayı gökkuşağında bulunan 7 renk ile ilişkilendirerek projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bektaş, "İşitme engellilerin müzikten alamadıkları zevki görsel olarak almalarını, farklı müzik aletleri çalmalarını ve beste yapmalarını sağlamak amacıyla projeyi yaptım. Burada her notanın bir rengi var. İşitme engelli notaların rengiyle kendi bestelerini yapabiliyor ve kendi müzik aletlerini çalabiliyor" dedi.