İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 114. mahkemeye, tutuklu ve başka kabahatten tutuklu 8 maznun katıldı.

Nazmi Ardıç ’ın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu maznunun ise mahkemeye tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi SEGBİS ile katılımı sağlandı.

Davanın müdahilleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki başbakan Ahmet Davutoğlu ve daha önceki bakan Ömer Dinçer ’i ise avukatları temsil etti.

BİRLEŞEN DOSYALAR

Mahkemede, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı terör örgütüne abone olma" ve değişik kabahatlerden suçlanan 10 maznunun dosyasının, "silahlı terör örgütü azalığı" kabahati istikametinden böldüğü belirtilerek, bu dava dosyasıyla birleştirilmesi istikametinde karar alındığı, dosyanın duruşmaya sevk edildiği zabta geçirildi. Yeniden, bu duruşmada, aynı kabahatten başka temelde suçlanan Osman Balcı hakkındaki dava dosyasının da bu davayla birleştirildiği belirtildi.
Bir evvelki mahkemede alınan ara karar gereği dosyanın mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına sevk edildiği ve savcının mütalaasını hazırladığı da dile getirildi. Savcının hazırladığı 104 sayfalık mütalaa maznun ve taraf avukatlarına sunuldu.

FETÖ yapılanması ve eylemleriyle alakalı bilgi verilen mütalaada, maznunlarla alakalı kabahate mevzu değerlendirmeler yapıldı.

İSTENEN CEZALAR

Mütalaada, maznunlar Nazmi Ardıç, Yakub Hürmetli, Kazım Aksoy, Yasin Topçu, Mehmet Akif Üner, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, İsmail Arpacı, İbrahim Şener, Savaş Akyol, Sefa Erdal, Mehmet Sait Sevinç, Ömer Atalay, Ahmet Kalender, Ahmet Üzümcü, Ayhan Arıkanoğlu, Adem Atik, Duran Denizli, Emre Okur, Erdi Katırcı, İsmail Tekin, Muhammed Enes Koral, Murat Munzuroğlu, Mustafa Yaşar Öner ve Salih Mümin Baykuş'un, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya misyonlarını yapmasını kısmen veya tamamen yasaklamaya girişim” kabahatinden ağırlaştırılmış müebbet mapus cezasına çarptırılması arz edildi.

Bu maznunların, 7,5 seneye kadar mapus cezası öngörülen "haberleşme hürriyetinin ihlali ve ifşası" ve 4.5 seneye kadar mapus cezası öngörülen "özel yaşamın saklılığını ihlal" kabahatlerinden de davacı rakamı kadar cezalandırılması arz edilen mütalaada, "silahlı terör örgütü idareyiciliği" kabahatinden ceza arz edilen maznunlardan Yakub Hürmetli, Yasin Topçu ve Kazım Aksoy hakkında, "darbeye girişim" kabahatinden ceza istendiği için "teşkilat idareyiciliği" kabahatinden karar
kurulmasına yer olmadığına müteveccih karar verilmesi de istendi.

Mütalaada, 9 maznunun, "silahlı terör örgütüne abone olmak" kabahatinden, 23 maznunun da "silahlı terör örgütüne destek" kabahatinden 7,5 seneden 15'er seneye kadar mapusla cezalandırılması istenirken, maznunlardan Mutlu Acil'in "silahlı terör örgütüne abone olmak, kaliteli dolandırıcılık ve fotoğrafı evrakta sahtecilik" kabahatlerinden 16 seneden 37,5 seneye kadar mapus cezasına çarptırılması arzında bulunuldu.

Maznunlar Fatih Destek, Muhammet Murat Yaşar ve Mehmet Yeşilkaya'nın üzerlerine atılı kabahatleri işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak ispat bulunamaması sebebiyle beraatları istenen mütalaada, kimi kabahatlerden ceza istenen bazı tutuksuz maznunlarla alakalı hapsetmeye müteveccih tutma emirleri çıkarılması da arz edildi.

6 MAZNUNUN DOSYASININ AYRILMASI ARZI

Mütalaada, haklarında tutma kararı bulunan maznunlar FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, daha önceki emniyet müdürü Hamza Tosun, Amerika Birleşik Devletlerindeki Hakan Atilla davasında şahitlik yapan daha önceki komiser Hüseyin Korkmaz, daha önceki polisler Hüseyin Korkmaz, Alparslan Çalışkan, Sinan Sağyalavaç ve Hayri Akın'ın dosyalarının ayırlamasına karar verilmesi de istendi.

Savcılık mütalaasının okunmasının ardından maznunlar ve taraf avukatlarına beyanları soruldu. Laf alan maznun ve taraf avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere zaman arz etti.

Davaya ait ara kararını söyleyen duruşma kurulu, tutuklu maznunların bu hallerinin devamına ve taraflara beyanda bulunmak üzere zaman verilmesine karar vererek, mahkemeyi 2 hafta sıralı yapılmak üzere 4 Mart'a erteledi. Kurul, mahkemelerin Silivri Cezaevi'ndeki büyük salonda yapılmasını da karara bağladı.