Sigortacılık ile öteki bazı alanlara ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birikim yapabilecek.

Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Devlete Ait Gazete’de yayımlanarak, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kanuna tarafından, Mali İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin adı 'Parasal İstikrar Komitesi' olarak değiştirildi.

Parasal sistemin sürdürülebilir hesaplı büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için kırılganlıkların belirlenmesi ve sistemik risklerin yönetilmesinde ilgili kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdümün sağlanması için Mali İstikrar Komitesi kurulduğu bildirildi.

Mikro ve ufak ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını yerine getirmek ve istihdamı desteklemek için ek olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022'ye dek kullandıkları kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşebilecek. Bu kapsamda kredi garanti kurumlarınca kredi faiz ya da kar payı bakiyesinden düşülen miktar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Sağlanan kredi faiz ya da kar payı desteği, yardım kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacak. Bu madde kapsamına giren meslek yerleri ilave olarak işe aldığı maksimum beş sigortalı için bu destekten yararlanacak.

18 yaş altı için BES birikimine imkan tanındı

Ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları namına Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birikim yapabilecek. Yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe karşın taahhütte bulunan ve şartları uyan dernek, vakıflar ve sandık gibi tüzel kişiliği haiz iş kuruluşu ya da sair ticaret şirketleri nezdinde 1 Ocak 2021 itibarıyla mevcut yer alan emeklilik vaat planları kapsamındaki yurt içi veya dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlarını, 31 Aralık 2023'e kadar kısmen veya tamamen BES'e aktarabilecek.

BES'e aktarılan tutarlar kazanç vergisinden muaf olacak. Bu kapsamda aktarım yapan üyeler, aktarım tarihinden itibaren 3 yıl içinde maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle sistemden ayrılamayacak.

Özel Riskler Yönetim Merkezi kuruldu

Yurt içinden veya milletlerarası piyasalardan sigorta ya da reasürans teminatı bulunamayan ya da güvence sağlanmasında güçlük bulunan riskler, nükleer riskler gibi nitelik arz eden riskler ile sigorta edilmesinde kamu yararı yer alan riskler için güvence sağlama, sigorta veya sigortanın tekrarlanması havuzları kurma veya kurulmasını koordine etme, sigorta ve sigortanın tekrarlanması şirketleri arasında işbirliği yapılmasını sağlama, oluşturulacak havuz, organizasyon veya işbirliği mekanizmalarının yürütülebilmesi için tüzel kişiliği haiz Özel Riskler Yönetim Merkezi kuruldu.

Kovid-19 ile çaba dahilinde ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak yargı kayıplarının önlenmesi nedeniyle, takdim süresinin son günü 30 Nisan 2021 ile 31 Mayıs 2021 arasına isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasında başlayan çeklerin takdim süresi, 31 Mayıs 2021'e değin duracak. Bu çeklerin belirtilen tarihler aralarında ibraz edilmesi ve çek karşılığının en ince ayrıntısına kadar bulunması halinde ödeme yapılacak. Çek karşılığının bulunmaması ya da kısmen bulunması halinde ise "karşılıksızdır" işlemi yapılmayacak. Belirtilmiş tarihler arasında takdim edilmeyen veya takdim edildiği halde "karşılıksızdır" işlemi yapılmayan çekler, 1 Haziran 2021'den itibaren, kalan takdim süreleri içinde ibraz edilebilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, takdim süresinin son günü 30 Nisan 2021 ile 31 Mayıs 2021 arasına isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler aralarında başlayan çekler bakımından yapılan ibraz, ödeme ve diğer işlemler sebebiyle ilgililerin yasal, yönetimle ilgili, finansal ve cezai sorumluluğu doğmayacak.

Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Alan Kalkınma İdaresi başkanlıklarının ödev sürelerini, üç defa ile sınırlı almak üzere beşer yıllığına uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

öte taraftan, kanunda Kovid-19'un negatif etkilerinin devam etmesi sebebiyle turizm sektörün desteklenmesi için de düzenleme yapıldı.

Sigortacılık ile Diğer Bir Takım Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değiştirme Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/18-yas-altina-BES-imkanini-saglayan-karar-yururlukte/250881