KOCAELİ'nin Kandıra İlçesi'nde, Ahbaz ve Çerkezler'in Çarlık Rusyası tarafından 1864 yılında Kafkasya'dan sürgün edilişinin yıldönümünde tören düzenlendi. Yaklaşık 20 bin Ahbaz ve Çerkezin katıldığı törende, Ahbaz ve Çerkezler büyük sürgünde ölen atalarını andı, denize çelenk ve karanfil bıraktı.
Çarlık Rusya tarafından bundan 152 yıl önce gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına gönderilen Çerkez ve Abhazların büyük bir bölümün sahile çıktığı Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken bölgesinde tören düzenlendi. Yaklaşık 20 bin Çerkez ve Abhaz'ın katıldığı törende, büyük sürgünde ölenler anıldı. Törene, Abhaz Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Yaşar Arslankaya, Ahbaz ve Çerkez Dernek Başkanları ile Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa,

Eskişehir, Antalya, Adana olmak üzere birçok ilden Çerkez ve Ahbaz katıldı.
Babalı Köyü'nde Çerkez ve Abhazların sığındığı mağaralar ile anıt mezara karanfiller bırakılarak Kuaran'ı Kerim okutuldu. Ardından denize çelenk ve kırmızı karanfiller atıldı. Meşaleler yakılarak sahile bırakıldıktan sonra Nart ateşi yakılarak çevresinde "Mezar taşı nöbeti" tutuldu. 
Yaşanan acıları unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Arslankaya, "Dünya'nın dört bir yanına dağılan halkımızın acılarını unutmadık ve unutturmayacağız. Bugün burada el ele dayanıma ruhumuzu Dünya'ya duyurabilmek için toplandık. Yaklaşık 20 bin kişi toplandı. Atalarımızın maruz kaldığı acıları paylaşıyoruz. Onların büyük bir bölümü hastalıktan ve batan gemilerde yaşamlarını yitirdiler. Bir bölümüde de bu sahile çıkmayı başararak mağaralara sığındılar. Burası bizim için çok önemli bir yer. Burada yaşamlarını yitiren atalarımızı anarak dualar ediyoruz. Her yıl da katılım sayısı artıyor." dedi. 

Atalarının çok ciddi bir soykırıma uğradığını söyleyen Burcu Zorlu, "Bugün bir anma günü. Bizim için çok büyük bir anlamı var. Atalarımız çok ciddi bir şekilde soykırıma ugradı. Şuanda kaybettiğimiz atalarımızı haklarımızı elde edebilmek için her yıl bu sürgünü anıyoruz" diye konuştu.