Vatandaşın bankalara olan toplam borcunun 951 milyar TL olduğunu dile getiren CHP’li Burhanettin Bulut, finans kuruluşlarına 34.5 milyon kişinin borçlu olduğunu dile getirdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine toplam 951 milyar TL borcu olduğunu, bu borcun 4-11 Haziran tarihleri arasında 6.5 milyar lira arttığına dikkat çekti.

Borcun 18.6 milyar liralık bölümünde vaktinde ödenmediği için icra takibi bulunduğunu bildiren Bulut, “Bu borcun 729 milyar lirası alıcı kredilerinden, 165 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta alıcı kredilerinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Bulut, vatandaşların vaktinde ödeyemediği için bankalar göre icraya verilen takipteki borçların da 13 milyar lirası alıcı kredilerinden, 5.4 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 18.6 milyar lira düzeyinde bulunduğunu kaydetti.

ÜLKENİN YARISI BORÇLU

CHP'li Bulut, bankalara alıcı kredisi borcu yer alan yurttaş sayısının ise son bir yılda 2 milyon 153 bin birey daha artarak Nisan 2021 itibarıyla 34 milyon 538 bin kişiye çıktığını bildirdi.

CHP'li Bulut, “Türkiye'de 34 milyon 158 bin kişinin bir ya da aniden fazla bankaya kişisel kredi borcu bulunuyor. 2 milyon 86 bin kişi de finansman şirketlerine borçlu” diye konuştu.

Borç, borçla kapatılıyor

34.5 milyon kişiye ait kredi ve kredi kartı borçlarının Türkiye'de yaşanan krizin en iyi göstergesi olduğunu dile getiren Burhanettin Bulut, bu verilerin bununla beraber ekonomik krizin ne kadar içten hissedildiğini de gösterdiğini ifade etti.

Bulut, “Vatandaşın borcu gırtlağa dayandı. İktidar, halka artış masalları anlatıyor. Vatandaş, destekten yoksun esnaf, pandeminin derinleştirdiği idareli kriz içerisinde kredi, borç, faiz sarmalında borcunu borçla kapatmaya çalışıyor. Ülkenin yarısı borç harç içinde hayatını idame ediyor” dedi.

Zekeriya Albayrak/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/35-Milyon-kisinin-bankalara-borcu-951-Milyari-gecti/252027