Kamuoyunda '4. yargı paketi' olarak tanıdık Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değiştirme Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Yargı Komisyonu'nda kabul edildi.

Adalet Komisyonu, 27 maddelik dördüncü hak paketi olarak aşina Suç Oluşturan Muhakemeleri Kanunu ve bir takım Kanunlarda Değişim yapılmasına Dair Kanun Teklifi yine görüşürüz toplandı ve komisyon çalışmaları sonunda önerge kabul edildi.

Kabul edilen teklife tarafından gerçekleştirilecek değişiklikler şu şekilde: 

İdarenin 60 günde cevap verme süresini 30 güne iniyor.

Boşandığı eşe karşı işlenen suçlar ağırlaştırıcı neden sayılacak.

Bilişim suçları ile banka ve kredi kartlarına ilişkin suçlarda mağdurun oturduğu yer mahkemesi de yetkili olacak.

Tebligatlar, dosyada varsa tüm taraflara ayrıca telefon telgraf e-posta gibi yollarla da bildirilecek.

İfadesi içerlemek nedeniyle yakalan kişi mesai saatleri dışarıya ve tatil günlerinde belirli tarihte ilgili hak merciinde olacağını taahhüt ederse her yakalama emri için bir kez geçerli edinmek üzere Cumhuriyet Savcısı göre hür bırakılması emredilebilecek. Kişi taahhüdünü yerine getirip yargı merciine gitmezse bin TL yönetimle ilgili para cezası verilecek.
Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi; kuvvetli kabahat şüphesinin fiziki delile dayanmasına bağlı ülkü getiriliyor.

Tutuklama kararlarında Adli Denetim uygulamasının eksik kalacağını gösteren deliller maddi olayda gösterilecek ve kararda yer alacak.

Konutunda evinde bulunmayı gerektiren Adli Yoklama uygulamasında konutta geçen iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak hesaplanacak.

Değişken ya da sanığın Adli Kontrol yükümlülüğünün devam edip etmemesine en geç 4 ayda bir soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine sulh canice hakimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkemece karar verileceği hüküm altına alınıyor. Adli Yoklama aşağıda geçecek zaman ağır ceza mahkemesinin tahsis alanına girmeyen işlerde en fazla 2 yıl olarak belirleniyor. Bu zaman gerekli hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabiliyor. Ağır Cinayet Mahkemesinin görev alanına giren işlerde ise Adli Denetim süresi en fazla 3 yıl. Bu süre zorunlu hallerde gerekçesi de gösterilerek uzatılabilecek. Uzama süresi de toplamda 3 yılı geçemeyecek. Terör suçlarında ise bu uzatma süresi en fazla 4 sene olacak. Bu düzenlemede yer alan süreler çocuklar bakımında yarı oranında uygulanacak.

Teklife yeni bir madde eklenerek, Kovid-19 salgını nedeniyle açık canice infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı canice infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya adalet şampiyon hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına ilişkin vakit 31 Temmuz’dan 30 Kasım 2021 tarihine değin uzatılıyor. Düzenlemeyle, 31 Temmuz’da sona erecek Kovid-19 izni, salgının devam etmesi halinde, Sağlık Durumu Bakanlığı'nın önerisi üzerine Hak Bakanlığı tarafından her defasında 2 ayı geçmemek üzere 2 kez daha uygulanabilecek. Böylelikle salgının sürmesi durumunda Kovid-19 izin süresinin azami 30 Kasım 2021'e dek uzatılabilmesi öngörülüyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/4-yargi-paketi-Meclis-ten-gecti-60-gunluk-sure-30-gune-iniyor/252174