G.Y., Antalya’da yaşıyor. Hesabı ele geçirilen, bir arkadaşının yaptığını sandığı, “F. yatırım borsası sayesinde 5 bin TL yatırdım, 57 bin TL kazandım” paylaşımına kandı.

Dolandırıcıların tuzağına düştü. Ayrıldığı işyerinden aldığı tazminatla birlikte 157 bin liralık birikimi uçtu gitti. G.Y., Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na, ‘kaliteli üçkâğıt’tan suç duyurusunda bulundu. G.Y. gibi dolandırılan okurlarıma hukukçuların, uzmanların ve Hak Bakanlığı’nın uyarılarını yazdım.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine tarafından TELEFON ve internet dolandırıcıları her gün yeni bir yöntemle insanları tuzağa düşürüyor. Telefonda kendisini savcı, polis veya asker olarak tanıtıp, “Adınız darbeciler listesinde” diyerek para isteyenlerden sonradan hemen yüksek gelir ve ‘yatırım dolandırıcıları’ internette kol geziyor.

157 BİN TL DOLANDIRILDI 

Bu yöntemde, eksik para yatırıp, fazla gelir taahhüt ediliyor. ‘Yatırım  dolandırıcılığı’nın son kurbanı Antalya’da yaşayan G.Y. oldu. Hesabı ele geçirilen bir arkadaşının yaptığını sandığı “F. yatırım borsası doğru 5 bin TL yatırdım 57 bin TL kazandım” paylaşımına kandı. Dolandırıcıların tuzağına düştü. Ayrıldığı işyerinden aldığı tazminatla birlikte 157 bin liralık birikimi uçtu gitti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

G.Y. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ‘kaliteli dolandırıcılık’tan suç duyurusunda bulundu. Savcılığa dolandırıcılarla yaptığı yazışmaların ekran görüntülerini ve banka havalelerini de sundu. Herkese dikkat niteliği taşıyan yeni üçkâğıt yöntemini de anlatan G.Y.’nin suç duyurusu kısaca şöyle:

“26 Nisan 2021 tarihinde saat 14:30 sıralarında Instagram hesabımda dolaşırken hesabımda ekli olan g.. kullanıcı isimli arkadaşımın ‘F. yatırım borsası tamamen 5 bin TL yatırdım, 57 bin TL kazandım’ paylaşımı üzerine kendisine mesaj attım ve nasıl olduğunu sordum. Arkadaşım sandığım şahıs bana garanti kazanacağımı söyleyip, ismi E.A. olan bir numara verdi ve görüşmemi istedi. WhatsApp’tan arayıp konuştum. Bana ‘15 bin TL yatırırsam, 228 bin TL kazanacağımı’ söyledi. Parayı yatırdım. Şahıs bana kazancımın gerçekleştiğini ama 25 bin 333 TL banka masrafının yatırılması gerektiğini söyledi. Bu parayı da EFT yaptım. Daha Sonra şahıs benden aidat masrafı, bloke masrafı ve dosya masrafı adı aşağı para istedi. Bu kişiler son olarak kazandığım miktarın tamamını alabilmem için 53 bin 299.73 TL göndermem gerektiğini söyledi. Ama param kalmadığı için bu miktarı kendilerine gönderemeyeceğimi söyledim. Şahıs parayı göndermezsem tüm işlemleri iptal edeceklerini ve beni 189 bin TL layık dava edeceklerini söyledi. Bütün bunlardan sonradan arkadaşımın hesabının çalındığını öğrendim ve dolandırıldığımı anladım.”

DİKKAT BAŞIBOŞLUK VAR

Savcılık G.Y.’nin suç duyurusu üstüne bu kişilerle ilgili operasyon yaptı ve soruşturma sürüyor. İfadelerinin şikâyet üstüne alındığını ve hür bırakıldıkları bilgisini paylaşmak istiyorum. Görüşünü aldığım hukukçular ve uzmanlar ise vatandaşları, her gün bir yenisi ortaya meydana çıkan bu müşteri dolandırıcılıklara aleyhinde uyarıyorlar.

Prof. Dr. Ersan Neşelendirici’e göre, Türk Canice Kanunu (TCK) ve Cinayet Muhakamesi Kanunu’ndaki (CMK) mevcut düzenlemeler üçkâğıt ve yağma suçları ile elkoyma tedbirine ilişkin hükümleri özellikle telefon dolandırıcılığı ve telefonla yağma suçlarının mağdurlarının korunması, suçun önlenmesi, caydırıcılık, uslandırıcılık ve ödeticilik bakımından yetkisiz. Bu herif suçlarda cinayet adaleti sağlanamıyor. Çünkü bu alanda dolandırıcıların ustalıkla kullandığı boşluklar var ve hemen hukuki düzenleme gerekiyor. Prof. Keyifli’in önerileri özetle şöyle:

EL ATAMA İMKÂNSIZLAŞTIRILIYOR

“Dolandırıcılık suçu şüphelilerin mal varlıklarına el konulabilmesi için CMK’nın ‘Taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma’ başlıklı 128/1 fıkrasının son kısmında gösterilen millet makamlarından rapor alınması kaydıyla elkoyma tedbirine başvurulması düzenlenmiş olup, bu önlem bilhassa malvarlığına karşı suçlar bakımından ağırlık taşımaktadır. Fakat maddede geçen ve elkoyma tedbirine başvurulması için hukuki bir mecburiyet olarak öngörülen teknik raporun alınmasında yaşanan gecikmeler, suç mağdurlarının kaybettikleri malvarlıklarının ortaya çıkarılmasını ve el koyulması suretiyle reel sahibine iadesini zorlaştırmakta, ara sıra de imkânsızlaştırmaktadır.”

ŞİFRELERİNİZİ DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİN



ADALET Bakanlığı’nın ‘Mağdur Bilgilendirme’ sayfasındaki öneriler şöyle:

* Bireysel bilgilerinizi güvende tutun. Banka şifreleri, telefon ve sosyal medya hesaplarınıza ait şifreler, kimlik bilgileri gibi özel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.

* Şifrelerinizi ahenkli olarak değiştirin.

* Rehberden rastgele telefon numaralarını arayarak satmak yapmaya çalışan kişilere karşısında ihtiyatlı olun.

TELEFON DOLANDIRICILIĞI

* Dolandırıcıların kullanmakta olduğu kesin telefon numaraları bulunmaktadır. Bu numaralar çoğunlukla geri arandığında ulaşılmayan telefonlardır. Numaralar alan kodları ile başlayabileceği gibi, ülke kodları veya 0850 ile de başlayabilmektedir.

* Kendisini polis, savcı veya asker biçiminde tanıtan dolandırıcılar genel olarak “suça karıştınız”, “terör örgütüne yardımda bulundunuz” gibi ithamlarda bulunarak para istek etmektedir. Unutmayınız millet görevlileri hiçbir vakit sizi telefonla arayarak para istek etmez.

* Kendisini banka çalışanı, sigorta temsilcisi olarak tanıtan dolandırıcılar, otomatik ödeme talimatı ile faturalarını zahmetsizce ödeme imkânı, afiyet sigortası fırsatları gibi kampanyalar sunarak, mağdurların kredi veya banka kartı numarasını elde etmeye çalışmaktadırlar. Böylece kart bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, mağdurların banka hesaplarını boşaltmakta, kredi kartlarından diledikleri gibi çekim yapabilmektedir.

* Dolandırıcılar KOSGEB’e hibe için başvuruda yer alan kişileri de gaye almaktadır. Telefonla yaptıkları aramalarda kişilere, “Başvurunuz kabul edildi ama, kargo masrafları için ..... hesap numarasına ödeme yapmanız gerekmektedir” şeklinde bilgi verip, mağdurları KOSGEB başvurularının kabul edildiğine inandırıp, verdikleri hesap numarasına para transferi yapmalarını sağlayarak kişileri dolandırmaktadırlar.

* Bilhassa herhangi bir icra borcu bulunan kişilere karşın kullanılan bir dolandırma yönteminde de vergi ödemesi yapan kişiler gaye alınmaktadır. Kişilerin cep telefonlarına “... nolu dosyanızın ... tutarda borcu bulunmaktadır. Borcu ... nolu hesap numarasına ödemeniz gerekmektedir” şeklinde kısa mesaj gönderilmektedir. Korkuya kapılan vatandaşların birçok araştırmaya lüzum duymadan ilgili hesap numarasına ödeme yapıp dolandırılmaktadırlar.

* Arama bildirme yöntemi ile de kısa mesaj aracılığıyla dolandırıcılıklar yapılmaktadır. Gerçekte sizi hiç aramamış olan bir kişinin numarası size “05xx xxx xx xx” nolu telefon sizi ... saatinde aradı” şeklinde mesaj olarak gönderilmektedir. Bu telefon numaraları belli bilgisayar programları ile arama yaptığınızda sizden belirli tutarlar tahsil etmektedir.

İNTERNET ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK

* Hediye kazanılmış mahsul vaadiyle gelen e-postalar, bilhassa de anti-virüs reklamları sahte olabilir. Bunların içerdiği ilave dosyalar ya da bağlantıların götürdüğü adresler zararlı yazılımlarla sahip olduğundan, bu yazılımlar dolandırıcıların bilgisayardan şifreleri çalmasına neden olabilir. böylece bu içerikteki maillerin açılmaması en sağlıklı yöntemdir.

* İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde satın alınan ürün ile teslim edilen ürünün öbür olması, piyasa fiyatının çok aşağı satılan elektronik ürünlerin yerine ayrı bir mahsul gönderilmesi veya güvenilirliği olmayan bir internet sitesine verdiğiniz bilgileriniz ile hesabınızdan/kredi kartınızdan bilginiz dışarıda para çekilmesi gibi dolandırıcılıklar laf konusu olabilir. Bu durumlardan kendinizi koruyabilmek için güvenliğinden emin olmadığınız sitelerde ödeme şeklini “kapıda ödeme” olarak seçin ve ürünü gördükten sonra ödemeyi gerçekleştirin.

* sosyal medya üzerinden hesapların ele geçirilmesi yoluyla yapılan dolandırıcılıklarda yakınlarınıza ait sosyal ağ hesapları kullanılarak dolandırıcılar sizden para isteyebilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda size mesaj gönderdiğini düşündüğünüz yakınınızı arayarak onunla haberleşmek size yol gösterecektir. sosyal medya üzerinden kullanılan bir diğer yöntemde ise sahte hesaplar açan dolandırıcılar, flört, evlenme ve güya vaatler ile aleyhinde taraftan para ve benzeri değerler istemektedir.

* Ekonomik güçlüğe düşen mağdura internet, telefon, posta gibi yollarla ulaşan dolandırıcılar, borçların ödenmesinde mağdura muavin olacak ödeme planları sunup, gösterilen ya da yatırılan teminatları türlü şekillerde çalarak kayıplara karışmaktadırlar.

* En yaygın internet dolandırıcılıklarından birisinde de dolandırıcılar hukuki bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerini çalmaktadır. Bu yöntemde hatalı bir bağlantıya tıklayıp sahiden bankaya girdiğini sanan kullanıcı, sahte bir siteye girerek şifresini dolandırıcılara vermektedir. Bu Vesile Ile mağdurun banka hesabına internet üzerinden girebilen dolandırıcılar mağdurların hesaplarındaki paraları kendi hesaplarına aktarabilmektedirler.

Bağımsızlık

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/-5-bin-lira-yatiridim-57-bin-lira-kazandim-tuzagina-dusmeyin/250786