ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlan "İhracat Ayrıcalıklarının Reddedden Düzen" metninde bakanlığın, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’ya ABD ile 10 yıl ticaret yasağı koyduğu belirtildi.

ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Güvenlik Dairesi'nden geçilen uyarı metnine tarafından bakanlık, Halkbank eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’ya ABD ile 10 yıl ticaret yasağı koyuldu. 

Atilla, Halkbank'ta Genel Müdür olduğu dönemde ABD hükümeti göre, İran'ın ABD'nin yaptırımlarını delmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle suçlu bulunmuş ve 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atilla, 28 ay tutsak kalmasını ardındaki Türkiye'ye dönmüştü. Türkiye'ye dönüşünün arkasında Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'ne getirilen Hakan Atilla mart ayında görevinden istifa etmişti.

İhracat Tahakkuk Ofisi Direktörü John Sonderman, göre kaleme alınan metinde şu ifadeler kullanıldı:

"16 Mayıs 2018'de ABD New York Güney Bölgesi Alan Mahkemesinde Mehmet Hakan Atilla (Atilla) Uluslararası Olağanüstü Hesaplı Güçler Yasasını (IEEPA), Amerika Birleşik Devletleri Kanunlar Kanunu'na (USC) kadar, Tanıdık Olmayan Varlıklar Yoklama Dairesi'nden zorunlu onayı almadan, İran'a ve İran Hükümeti'ne parasal hizmetler temin etmek için tanıdık ve bilinmeyen öteki kişilerle kasıtlı olarak ve içinden gelerek komplo düzenlemek suçundan 32 ay hapis ve 500 dolarlık özel tahakkuk cezasına çarptırıldı.

Yönetmeliklerin 766.25 bölümünün, ilgili kısımda, İhracat Yaptırım Ofisi Direktörünün, İhracatçı Hizmetleri Müdürü ile istişare halinde, hüküm giymiş herhangi bir kişinin ihracat ayrıcalıklarını reddedebileceğini belirtmektedir.

Söz konusu hüküm kapsamında Milletlerarası Acele Hesaplı Baskı Yasası (IEEPA) dahil, USC'de belirtilen kanunlardan herhangi birinin ihlali, ihracat imtiyazının reddini, mahkumiyet tarihinden itibaren 10 yıla kadar sürebilir. 

Buna ek olarak, Yönetmeliklerin 750.8. Bölümü gereğince, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) İhracatçı Hizmetleri, kişinin mahkumiyet hemen menfaatinin bulunduğu BIS göre bahşedilen lisansları iptal edebilir." 

Metinde, ilgili gerekçeler doğrultusunda Atilla ile ilgili karara ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Atilla'nın yazılmış yanıtı da dahil olmak üzere kayıt incelememe ve BIS'in Direktörü dahil İhracatçı Hizmetleri Ofisi ile görüşmelere ve BIS'in kullanabileceği gerçeklere dayanarak, Atilla'nın Yönetmelikler kapsamındaki ihracat ayrıcalıklarını Atilla'nın mahkumiyet tarihinden itibaren 10 yıllık bir vakit için reddetmeye karar verdim. İhracatçı Hizmetleri Ofisi keza, mahkumiyet derhal Atilla'nın menfaati olduğu BIS kadar bahşedilen herhangi bir lisansı iptal etmeye karar verdi."

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/ABD-den-yeni-Hakan-Atilla-karari-10-yil-yasak-kondu/250060