Cumhuriyet Gazetesi'nden İlhan Tanır'ın aktardığı habere göre, Atatürk Havalimanı’na düzenlenen kanlı saldırıdan sonra detaylı çalışma yapan Amerikalı kaynaklar, Türkiye’deki IŞİD tehlikesinin sanılandan büyük olduğu yönünde bilgilere ulaştı.

Amerikan istihabarat kurumlarının çalışma disiplinini iyi bilen bir kaynak, ABD’deki yetkili kurumların Türkiye’de daha büyük saldırıların olmasından endişe ettiklerini belirtti.

Tehdit iyi anlaşılmadı
Edinilen bilgilerin ABD'li yetkililerce Türk istihbaratına ulaştırıldığı ama Türkiye’deki tehdidin büyüklüğünün Ankara tarafından anlaşılmadığı iddia edildi.

Amerika, IŞİD’in Türkiye’de batı ve güneydeki turistik merkezler başta olmak üzere “daha kalabalık alanlarda daha çok can kaybına yol açabilecek saldırılar” için hazırlandığından korkuyor. Amerikan istihbarat kurumlarının Türk istihbarat kurumlarıyla yakın zamanda paylaştığı şu somut bilgi, tehdidin büyüklüğünü göstermeye yetebilir: “Havaalanı saldırısı Türkiye’de bir hücrenin işi ve kararıyla yapılmadı. Merkezden, yani Rakka’dan verilen emirle yapıldı.” ABD kurumlarına göre IŞİD, 7’şer kişilik 5 ayrı grubu Türkiye’ye yolladı. Hepsi yabancı uyruklu. Havaalanı saldırısını yapan 7 kişilik gruptan 4’ü halen dışarda dolaşıyor.

Turistik bölgeler tehdit altında
ABD, İstanbul'da IŞİD'in ifşa olduğunu düşündükleri için yakın zamanda intihar eylemlerine girişmelerinden korkuyor. Bu eylemleri İstanbul’dan çıkmadan gerçekleştirebilirler. Geriye kalan 4 grubun Antalya, Muğla ve İzmir’de turistik yerler, gece kulüpleri veya otellere baskın yapmasından korkuluyor. CIA’e göre bu militanlar Türkiye’ye son bir aylık zaman diliminde giriş yaptı.