ABD, Ankara'nın  arasında Rus hava savunma sistemi alımı da olan "kararlılık bozucu" davranışları sebebiyle Türkiye'ye daha fazla yaptırım başvuru formu tehdidinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, "Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini almasına ve konuşlandırmasına karşı çıkmaya devam ediyoruz. Rusya'dan diğer bir büyük silah alışverişi yapılmasının yeni CAATSA yaptırımları tetikleyeceğini açık söylemiştik" dedi. 

ABD'nin yasama sisteminin üst meclisi olan Senato'nın Dış İlişkiler Komitesi'nin Washington'ın Türkiye politikası ile ilgili oturumunda konuşan Nuland, "F-35 savaş uçaklarının satışı ve müşterek üretimindeki yasaklar devam edecek" dedi.

Senatör Jim Risch de, "S-400'ler Türk toprağında olduğu sürece F-35'ler Türkiye'ye gönderilmeyecek" diye konuştu.

Türkiye'de bir noktada F-35'ler için 900 değin parça üretildiğine uyarı çeken Risch, "Minimal seviyeye indirildi ve kademeli olarak sıfırlanacak" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport geçen günlerde, gelecek aylarda Türkiye'ye 2. parti S-400'leri yollamak için bir proje geliştirileceğini açıklama etti. 

Menendez'den Kıbrıs iddiası

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, Türkiye'nin KKTC'ye bir drone üssü kurduğuna dair bilgisi olduğunu söyledi. Nuland konuyla ilgileneceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsünü değiştirmeye karşın açıklamalarına da değinen Nuland, "ABD bu hamleyi provokatif, kabul edilemez ve tekrar yerleşme görüşmelerine zararlı olarak görüyor" dedi

Erdoğan Kıbrıs'ta yaptığı konuşmada, "Maraş'ta yaşam tekrar başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında bundan böyle Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/ABD-yine-Turkiye-ye-yeni-yaptirim-tehditinde-bulundu/253190