Mahkemelerin aldığı bazı kararlardan hak mensupları da dar-sız. Yargıtay 1. Cinayet Dairesi Üyesi Fatih Akdoğan, “Ailem soruyor ‘Bu nasıl karar’ diye. Onlara zeka izah edemiyorum” diye konuştu.

Türkiye'nin yüksek hak temsilcileri, geçen hafta TBMM Kadına Karşın Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'na veri verdi.

6 kritik ismin anlattıkları, Türkiye'de adaletin işleyişi konusunda hak mensuplarının da sıkıntılar yaşadığını ortaya koydu. İşte eleştirileri: Hakimler Savcılar Kurulu 1. Dairesi Başkanı Halil Koç “Türkiye'de 21 bin 993 başat ve savcı görevde. Hakimlerin yüzde 36.3'ü, savcıların ise yüzde 15'inin bayan. Yalnızca Sinop'ta ve iki ilçede bayan başsavcı var” dedi.

TEKRAR TUTUKLAYIN

Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil ise kravat indirimi olarak tanıdık “iyi hal indirimi” konusunda “Haksız kışkırtma, müebbet hapsi 18 yıla indiriyor. Olayları televizyondan izlediğimiz süre ‘Bu nasıl tutuklanmaz ?” diye içimizden geçiyor. Sosyal medyadaki  propaganda sonrası tutuklanıyor. Her Tarafta tutuklansın o süre. Bu hak için önemli bir haysiyet kaybı” dedi. Yargıtay Canice Genel Kurulu ve 1. Daire Üyesi Fatih Akdoğan ise 88 bıçak darbesi ile işlenen cinayette takdir indirimi uygulaması yapıldığını hatırlatarak “Ailem ‘Bu nasıl karar?' diyor, onlara zeka izah edemiyorum. Maalesef, bir takım meslektaşlarımızın hatalı, kamuoyunu rencide eden kararları var'' dedi.

İfadelerini değiştirmek için zorlama görüyorlar

Ankara Yargı Komisyonu Başkanı Yılmaz Çiftlik Sahibi, “Kadına karşın güçlü olarak mücadelede karşılaşılan sorunlardan biri de şiddete uğrayan kadının sonra şikayetten vazgeçmesi ya da ifadesini değiştirmeye zorlanması. Bu konuyla ilgili yasada düzenlemelerin yapılması lüzum” açıklamasında bulundu.

Covid-19 kadına baskı vakalarını önceki yıllara oranla daha da artırdı

Türkiye'de 21 bin 993 hakim ve savcı görevde. Hakimlerin yüzde 36.3'ü, savcıların ise yüzde 15'i bayan.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ahmet Akça 2020 yılında kadın ve aile içi şiddete ilişkin 12 bin soruşturma açıldığını belirterek “2019'a göre 2 bin çoğaltma var. Hani daima söyleniyor ‘Covid salgını sebebiyle mi bu konu arttı ?' diye. Evet, göze çarpıyor'' dedi.

Ankara Aile Mahkemesi Başkanı Nihan Tekinalp de “İnanın, böylece kötü zorlama olayları var fakat… Kalem personelimden dosyayı getirene dek, herkesin gözleri doluyor. Elektronik kelepçede koskocoman fayda görüyoruz. Elektronik kelepçe takılan hiçbir olayda ölüm olayı olmamış. Yani fazla güzel bir netice alındı” açıklamasını yaptı.

Asuman Aranca/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Adaleti-dagitmakla-gorevli-yargi-mensuplari-da-adaletten-sikayetci/252003