AİHM, 17-25 Aralık'tan sonradan kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'yla ilgili getirilen haber yasağına dava açan gazeteci Banu Güven'i haklı buldu ve Türkiye'yi mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gazeteci Banu Güven, Avukat Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'ın iki taraflı başvurusuyla ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme, 17/25 Aralık'tan daha sonra dört bakan hakkındaki iddiaları tahlil etmek üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ile ilgili haber yapılmasının yasaklanması konusunda Gazeteci Banu Güven'in başvurusunu oybirliği ile haklı buldu.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) açıklama özgürlüğü hakkını düzenleyen 10'uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vererek Güven'e 1500 euro tazminat ödenmesine hükmetti. Duruşma Akdeniz ve Altıparmak'ın aynı konuda ayrıca yaptığı başvurusunu ise oy çokluğu ile reddetti.

Kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Güven, "17/25 Aralık'tan sonradan dört bakan hakkında kanunsuzluk sus payı iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu yerleşmiş, lakin haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üstüne bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı" dedi.

Başvurusu reddedilen Avukat Kerem Altıparmak da yaptığı açıklamada, "Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden bambaşka olabileceğini planlamıştık, netice da öyle çıktı. aynı zamanda, görüşümüz bir yayınlama yasağı kararında gazeteci ile insan hakları savunucusu aralarında ayrım olamayacağıydı. AİHM Akdeniz ve Diğerleri başvurusunda Banu Güven'in ulaşamadığı kanunsuzluk komisyonu haberleri nedeniyle mağdur ve ama bizim olmadığımızı saptarken aradaki farkı nasıl belirlediğini açıklayamıyor" ifadelerini kullandı. 

17/25 Aralık'tan daha sonra dört bakan hakk yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu sabit, fakat haberini yerine getirmek yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun adalet ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı. @cyberrights ve @KeremALTIPARMAK teşekkürler! https://t.co/ArIhMIq522

— Banu Guven (@banuguven) May 4, 2021 Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/AIHM-17-25-i-arastirma-komisyonuyla-ilgili-haber-yasagini-hak-ihlali-saydi-Turkiye-yi-mahkum-etti/249952