AKP kadar Türkiye Büyük Halk Meclisi’ne sunulan torba yasa teklifinde son dakika değişikliği yapıldı.

Devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinin bununla beraber Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olarak da ödev yapabilmelerine olanak karşılayan madde öneri metninden çıkarıldı. Bu konu daha önce bu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenmiş ama sonra Anayasa Mahkemesi yasa ile düzenlenmesi gerekçesiyle iptal kararı vermişti.

Cumhuriyet’in haberine kadar torba teklifin görüşmeleri sırasında Banka Meclisi üyelerinin aidat almamak kaydıyla zaten üniversitelerde ders verebildikleri, böyle bir düzenlemeye lüzum olmadığı dile getirildi.

Torba yasa teklifindeki maddenin Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine atanan Prof. Başak Ünlü Yücememiş ile Prof. Elif Haykır Hobikoğlu için şahsa özel çıkarıldığı eleştirileri yapıldı. Merkez Bankası Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şerif Uygun bu üyelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptaliyle birlikte üniversitedeki görevlerinden ayrıldıkları bilgisini verdi.

Uygun, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürürlükte olduğu dönemdeyse Mayıs 2020 ile Haziran 2021 arasındaki dönemde, evet, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin sağladığı yasal dayanakla iki görevi ansızın yerine getirebilmişler” dedi.

Yerinde’un sözünü ettiği dönemde Prof. Başak Meşhur Yücememiş ile Prof. Elif Haykır Hobikoğlu’nun Merkez Bankası ile öğretim üyeliğinden ayrı ayrı ücret alıp almadıkları netleşmedi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/AKP-Merkez-Bankasi-yla-ilgili-elestirilere-konu-olan-maddeyi-torba-yasa-teklifinden-cikardi/253051