Müslüman alemi için kutsal sayılan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan hallerin neler olduğuna dair ilginç sorular art arda gelmeye de başladı.

Gaziantep'te faaliyet gösteren "Alo Fetve Hattı" bu ilginç soruların en iyi örneklerini bünyesinde barındırıyor. 

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik'in konu hakkındaki açıklamaları ise şöyle,

"Ramazan ayıyla birlikte müftülük bünyesindeki fetva hattımızı arayanların sayısı bir hayli arttı. Normal zamanda günde 20-30 soru geliyorsa Ramazan ayında 50-60 soruya ulaşabiliyoruz. İnsanlar bildikleri şeylerden bile emin olmak için arayarak bilgi istiyor. Bizde hem erkek hem kadın vaizlerimizi gece-gündüz nöbetleşe çalıştırarak sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Gelen soruların arasında tabi çok ilginçleri de oluyor. Mesela bayan bir vatandaşımız, eşinin çok titiz olduğunu söyleyerek, "İftar için yaptığım yemeğin tuzuna bakabilir miyim?" demiş. Gerçekten kocan titizse, mekruhtur ama dilinin ucuyla, yemeği yemeden sadece tuzuna bakabilir, tabi eğer kadın çok zor durumda kalıyorsa.

Yine ilginç bir soru daha var; bir kadın erkek kuaföre gidiyor, 'orucum bozulur mu?' diyor. Orucu bozmaz, ancak Şafi mezhebindeyse abdesti bozar.

Bunun dışında yine uyku apnesi olan bir vatandaşımız oksijen tedavisi görüyormuş, 'Bu oksijen benim orucuma zarar verir mi?' diye soruyor. Burada tabi ki su gibi yeme gibi bir durum yok. Sadece oksijen takviyesi var. Bu aparatlarla yapılan oksijen tedavisinin oruca zararı yoktur.

Bir başka vatandaşımız kan şekeri ölçümünün orucu bozup bozmayacağını sormuş. Kan şekeri ölçtürmek orucu bozmaz Sonuç itibariyle parmağın ucundan alınan bir damla kanla yapılan bir ölçüm.

Yine ilginç bir soru; 'Beddua ediyorum orucum bozulur mu?' şeklinde. Hayır orucu bozmaz ama insanın faziletini bozar. Oruçtan maksat sadece midenin aç kalması değildir. Oruç bizi değiştirmeli, bize pozitif manada bir şeyler katmalı. Sonuç itibariyle, tabiri caizse oruç bir mekteptir, oruç bir tezgahtır, oruç bir disiplin kurumudur."