AK Parti, CHP, HDP, Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti gruplarının, birleştirilerek görüşülen Meclis araştırma önergeleri üzerinde laf alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Türkiye'de her sene bin 500 ortamında hastaya ALS teşhisi konulduğunu belirterek, ülke genelinde 10 bin hastalandığının hipotez edildiğini aktardı.

Hastalarının takribî yüzde 90'ının 5-7 sene içerisinde yaşamını kaybettiğini vurgulayan Cesur, yüzde 10'luk kısmının da güç koşullarda yaşamını sürdürdüğüne işaret etti.

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, tüm partilerin aynı mevzuyu umursamasının halk ismine coşturucu olduğunu, bu hastalıkların rehabilitasyon maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle devletin bu hastalara sahip çıkması gerektiğini kaydoldu.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Türkiye'de insanların sulh ve huzur içerisinde yaşatılması gerektiğini belirterek, komitenin hemen çalışmaya başlamasının ehemmiyetine işaret etti.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, tüm politik parti gruplarının bu mevzuda toplanmasının ehemmiyetli olduğunu belirterek, tam gruplara teşekkür etti. Arık, bu hastalıkların kimileriyle alakalı bilgi verdi.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, bu hastalıkları taşıyan çiftlerin evvelden tanımlanarak sıhhatli hücrelerden döllenmenin sağlanmasının ehemmiyetli olduğuna değindi.

Demircan, "Bu araştırma önergesinin emeli, bu hastalıklara sahip insanlarımıza derman olmak, yakınlarının yükünü bir nebze olsun paylaşmak ve bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlamak." dedi.

Kurul kurulmasına ait önerge, Genel Kurul'da oybirliği ile kabul edildi.

Anadolu Ajansı