Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı...

Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı.

OdaTV'de yeralan habere tarafından bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması uyarı çekti.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye’den birçok kuruluş var. On binlerce dolarlık takviye alan kurumlar aralarında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Akıl Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Egemen Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Yargı Derneği, Mor Çatı Bayan Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Incelemeler Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

Bu kuruluşlardan alınan “yardım” miktarları şöyle:

Medyascope: $476,720

Serbestiyet: $ 49,995

140Journos: $60,000

P24: $124,015

Takviye bölge kuruluşlar aralarında en uyarı çekeni ise halen yayınlama hayatını faal bir şekilde sürdüren gazeteci Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascope oldu. Yayın hayatına 2015 yılında başlayan kurum, derneğin açıkladığı kayıtlara tarafından Chrest Foundation’dan bir sene sonradan destek almaya başlıyor.

Medyascope’un 2016’dan 2020 yılına kadar aldığı toplam takviye 476 bin 720 dolar olurken, bu rakamın aktüel kur ile 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Dernek kadar tanımlanan “Desteğin” amacı ise partizan olmayan başlıca akım medya çalışmaları olarak belirtildi.

NEDİR BU CHREST FOUNDATİON

Medyascope ilk kez olmak üzere Türkiye’deki kuruluş ve derneklere binlerce dolarlık “hibe” desteği veren laf konusu dernek, Amerika Birleşmiş Devletleri Irving, Texas'da yerleşmiş bir vakıf olmasıyla tanınıyor.

Chrest Vakfı, 1999 yılında gazeteci ve yazar Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen göre Teksas, Amerika’da kuruldu. Bağışçılık geleneği olan ailelerden gelen Jeff ve Lou Anne Jensen; ABD’de dezavantajlı çocuklar, diyabet araştırmaları ve sosyal girişimler gibi alanlara yönelik mali desteklerine 2001 yılında milletlerarası bir ebat katarak Türkiye’deki STK’lara mali ve teknik takviye vermeye başladı.

Türkiye ile ailece yaptıkları bir seyahat ve Darı’da katıldığı bir milletlerarası toplantı sonucunda tanışan Chrest Vakfı kurucusu ve başkanı Lou Anne King Jensen, vakfın finansal desteklerini Türkiye’ye yönlendirme kararını şöyle açıklamaktadır:

“Vakfımızın kaynakları sınırlı olduğundan, var olan kaynakları pat diye çok ülkeye dağıtmak yerine tek ülke üzerinde yoğunlaşmanın daha etkili sonuçlar yaratacağını düşündük. Desteklerimizi tek bir ülkeye yönlendirerek ülkenin dinamiklerini daha iyi anlayabileceğimize, o ülkede yaşayanlarla daha yakın ilişkiler kuracağımıza ve toplum kadar belirlenen sosyal hedeflere ulaşılmasına daha fazla katkı maddesi sağlayacağımıza inanıyoruz.”

Yapılan açıklamaya kadar Chrest Vakfı Yönetim Kurulu, hibe almaya yargı şampiyon projeleri, proje bölgelerini yakından tanıyan Türk danışmanlarının desteği ile belirliyor. Hibe alan kuruluşların çalışmaları ve projelerin etkisi ise etkinlik raporları ve parasal raporlarla takip ediliyor. İzleme ve değerlendirme için kullanılan bir diğer yöntem ise, vakıf yetkililerinin yaptığı saha ziyaretleri olarak belirtiliyor.

Vakıf bütün bu süreçlerin peşinde hibe desteğine karar veriyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Amerikan-vakfi-Turkiye-de-hangi-medyaya-ne-kadar-dolar-verdi-Rekor-476-Bin-Dolar-ile-Medyascope/253186