anonim şirket nedir ?

Anonim şirket ، ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanan limited şirkettir. JSC'ler, hissedar olan en az bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir. Bir JSC için gereken asgari sermaye şu anda 50.000 TL'dir ve hissedarların sorumluluğu, ilgili sermayeye taahhüt ettikleri miktarla sınırlıdır.

Bir JSC'de bulunması gereken iki zorunlu organ vardır; Genel Kurul (“GAS”) ve Yönetim Kurulu (“CA”). GAS, bir JSC içindeki en yüksek karar alma organıdır. Şirketin objektif iyi niyet, adalet ve hakkaniyet ilkelerine bağlı kalarak yürürlükteki yasalara ve esas sözleşmeye (“AoA”) uygun olarak yönetilmesini sağlamak için direktörlerin performansını izlemekten de sorumludur. JSC'nin yıllık mali tablolarının onaylanması, yöneticilerin atanması ve görevden alınması, ana sözleşmenin değiştirilmesi, sermaye artırımı ve gerekirse azaltımı gibi önemli konularda karar verme yetkisi GMS'ye aittir.

anonim şirket kaydı yapmak için sitemizden uygun fiyata sanal ofis hizmetlerini ziyaret edebilirsiniz.

Yönetim Kurulu, JSC'nin günlük yönetiminden ve işletilmesinden sorumludur. Ayrıca Yönetim Kurulu, şirketi temsil ve ilzama yetkili ve yetkilidir ve GAS kararı ile atanır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ("TTK") kapsamındaki JSC'lere ilişkin temel özellikler ve bazı önemli hususlar aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Tek hissedarlı JSC (Tek Üyeli JSC'ler)

Bir JSC tek bir hissedardan oluşuyorsa, o hissedar GSA ve CA'nın tüm yasal yetkilerini kullanacaktır.

Tüzel kişi Yönetim Kurulu Üyesi

Sanata göre. 359 TTK, bir anonim şirkete müdür olarak seçilebilir. Böyle bir durumda, tüzel kişiliğin yöneticisi tarafından YK düzeyinde temsilci olarak hareket etmek, yani YK toplantılarına katılmak ve görüşülecek sorularda oy kullanmak üzere bir gerçek kişi atanmalıdır.

İmza yetkilerinin devri ve temsil yetkisi

Sanat uyarınca. CCT'nin 367. maddesine göre, CA, Yönetim yetkilerinin tamamını veya bir kısmını CA dışında belirlenen Direktörlere veya şirket görevlilerine devretmek için Ana Sözleşmenin açık bir hükmü ile yetkilendirilebilir. Direktif, şirketin yönetim kurallarını belirler; doldurulacak belirli pozisyonları ve işlevleri tanımlayın ve kimin kime rapor vereceğini belirtin.

Denetim

Sanat. TTK'nın 397'si, JSC'ler için bağımsız bir denetim sistemini benimsemektedir. Her tür JSC ilke olarak denetime tabidir. Ancak, münhasıran bağımsız denetime tabi şirketlerin belirlenmesine ilişkin 2012/4213 sayılı Kararda (“Bağımsız Denetim Kararı”) belirtilen kriteri sağlayan şirketler için bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir.

Bağımsız denetim şartı dışında kalan JSC'ler için şirketlerin iç denetim sürecini düzenleyen ikincil mevzuat henüz çıkarılmamıştır.

Pay sahipleri toplantısı ve yönetim kurulu elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.

Sanat. 1527 TTK, GAS toplantılarının elektronik ortamda yapılmasını sağlar. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören JSC'ler için GAS toplantılarının elektronik ortamda yapılması yasal bir zorunluluk iken, borsaya kote olmayan şirketler için isteğe bağlıdır.

Bir işletme web sitesi kurma zorunluluğu

Kanunen bağımsız denetime tabi olan JSC'lerin TTK'nın 1524. maddesi uyarınca kurumsal internet sitesi açmaları zorunludur.

Yukarıdakilere ek olarak, kanunen şirketin yasal olarak zorunlu kıldığı ilanlar, GAZ'a yapılan itirazlar da dahil olmak üzere her türlü itiraza ilişkin gerekli belgeler, beyanname gibi 6 aylık aralıklarla internet sitesinde ilan edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Yönetim Kurulu tutanakları, varsa birleşme sözleşmelerinin tutanakları, mali tablolar yıllık hesaplar vb.

Grup şirketleri ve holdingler

Grup şirketleri ve hissedarlıklara ilişkin ayrıntılı kurallar ilk kez Art. ICC'nin 195-209'u. 6102 sayılı TTK'nın yürürlüğe girmesinden önce bu alanları sadece Türk vergi kanunları düzenlemekteydi.

Grup şirketleri olarak nitelendirilebilmek için, ana şirketi, bağlı ortaklığın yatırımlarını, faaliyetlerini ve finansal politikalarını doğrudan veya dolaylı olarak belirleme ve kontrol etme yetkisine sahip en az iki şirketin bulunması gerekir. Sanat. 195/1, ana şirketin, bağlı şirket üzerindeki kontrolünün, ana şirketin doğrudan veya dolaylı olarak; bağlı ortaklığın hisselerinin çoğunluğunu elinde bulundurduğu veya yönetim organının üyelerini seçme yetkisine sahip olduğu veya oy haklarının çoğunluğunu, ya özerk olarak ya da diğer hissedarlarla işbirliği halinde sözleşme yoluyla elinde bulunduruyor.

Ayrıca, hissedarlığın olmadığı durumlarda, birinin diğerini sözleşme veya başka bir şekilde kontrol etmesi halinde, iki ayrı ticari şirket bir grup oluşturmuş sayılır.

Grup şirketlerinin ana sözleşmelerinde kayıt ve değişiklikler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın onayına tabidir.

Grup şirketlerinin tüm GAZ toplantılarına bakanlık temsilcisinin katılması zorunludur.

Hakim ve bağlı şirketlerin Yİ'lerinin, söz konusu yıl içinde gerçekleştirilen tüm şirketler arası işlemleri yıllık olarak beyan etmeleri gerekmektedir.

Ana şirketin doğrudan veya dolaylı olarak bağlı ortaklığın sermayesinin 5, 10, 20, 25, 33, 50, 67 veya %100'ünü temsil eden bu sayıda hisseye sahip olması veya hakim şirketin hissedarlığının aşağıdakilerden birinin altına düşmesi durumunda, yukarıdaki yüzdeleri herhangi bir zamanda, ana şirket, ilgili işlemin tamamlanmasını takip eden 10 gün içinde bağlı kuruluşa ve ilgili yetkili organlara bildirmek zorundadır. Söz konusu işlemler yıllık ve denetim raporlarında ayrı bir başlık altında açıklanmalı ve bağlı ortaklığın internet sitesinde duyurulmalıdır.

Ana şirketin hukuki sorumluluğu 3 boyutta belirtilebilir. Sonuç olarak; (i) ana şirket, örneğin; kâr, borç ve alacakların temliki, üretimin kısıtlanması vb. ve (ii) ana şirket, GAS toplantılarına ve birleşme, devralma, bölünme, iş şekli değişikliği vb. ile ilgili önemli kararlara müdahale edemez. ve (iii) grup şirketleri topluluk içinde önemli bir itibar kazanmış ve bu şekilde güven oluşturmuşsa, ana şirket, bağlı şirketin herhangi bir görevi kötüye kullanması nedeniyle kamunun maruz kaldığı zararlardan sorumlu olur. .

Denetçi, özel denetçi veya riskin erken saptanması komitesi tarafından bağlı ortaklığın ana şirket veya grubun başka bir şirketi ile ilişkilerinde hile ve suç ortaklığının varlığına ilişkin görüş verilmesi halinde, her pay sahibi, bağlı ortaklığın merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde özel denetçi atanmasını talep etme hakkına sahiptir.