Antalya 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına; tutuksuz sanıklar A.K. ve E.S. ile Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği avukatları katıldı. Sanık A.K., stat hoparlöründen çaldıkları şarkıyla kadınları aşağılama kasıtlarının olmadığını tekrarlayarak, beraatini istedi.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği yetkilisi Sdavaaime Hilal Esmer, 'tecavüz marşı' olarak bilinen parça çalınarak, tecavüzün meşrulaştırıldığı iddiasında bulundu. Esmer, 'Tecavüzcü Coşkun' olarak bilinen Coşkun Göğen'in, kulübün amigosu olduğunu öne sürerek, bu kimliğin sahiplenildiğini ve tecavüzü meşrulaştırma yönünde kasıt olduğunu savundu. Sanıklar ve avukatları da ortada suç unsuru bulunmadığını belirterek, beraat talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar A.K. ve E.S.'nin üzerlerine atılı 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama', 'suç işlemeye tahrik' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlarından beraatine karar verdi.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği avukatı Aylin Onursev, Antalya Kadın Dayanışma Derneği üyeleri ile birlikte duruşma sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mahkeme kararını eleştiren Onursev, "Bizler elbette tüm yasal haklarımızı kullanarak, karara itiraz edeceğiz. Futbol ve spor alanlarında, medyada, kamusal alanlarda; tecavüzün şakalar, marşlar, şarkılar, türküler, ritüeller, pankartlar, sloganlar üzerinden teşvik edilmesiyle mücadele etmeye devam edeceğiz. Nasıl ki medya ve basın kuruluşlarına sesleniyorsak futbol kulüplerine de aynı cümle ile sesleniyoruz. Futbol kulüpleri cinsel şiddeti kendi dili ve eylemleriyle yeniden ürettiği gerçeği ile artık yüzleşmeli ve bu sorumlulukla hareket etmelidir. Cinsel şiddeti teşvik eden ve kadınları, eşcinselleri, transları, ırkları aşağılayan eylem ve söylemleri bizzat kendiniz kullanarak, taraftarlarınıza da göz yumarak cinsel şiddetin meşrulaşıp, yaygınlaşmasından sorumlusunuz. Sorumluluğunuzun farkına vararak gerekli ve çağa uygun adımları atmaya, savunduğunuz dili dönüştürmeye mecbursunuz" diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Antalya Stadı'nda, 5 Şubat 2016 tarihinde, Antalyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşma, ev sahibi takımın 4-2 üstünlüğüyle sonuçlandı. Maç sonunda, stat hoparlöründen internette 'tecavüz marşı' olarak da isimlendirilen, John Carpenter'ın 'The End' şarkısı çalındı. Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Suçla Şiddetle Mücadele Derneği'nce olaya tepki gösterilerek, Antalyaspor Kulübü hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Kulübün 2 görevlisi hakkında 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama', 'suç işlemeye tahrik' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlarından 1,5 yıldan 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (DHA)