Hong Kong'da yapılan bir araştırma, BioNTech aşısı yaptıranların, Sinovac ile aşılananlara göre 10 kat daha fazla antikora sahip olduğunu gösterdi.

Lancet Microbe dergisinde yayınlanan araştırma, Hong Kong Üniversitesi'nin 1442 sağlık çalışanı üzerindeki incelemelerine dayanıyor. Araştırmaya kadar 1442 sağlık durumu çalışanı aralarında BioNTech aşısını olanlar, Sinovac olanlara kadar 10 kat daha artı antikor üretti.

Diken'in aktardığına kadar; araştırmacılar, antikorların aşıların hastalıkla mücadeleye karşı başarıda, tek gösterge olmadığının da altını çizdi. Ancak, 'araştırmada ortaya meydana çıkan nötralize edilmiş antikorlardaki yoğunluk farkının, aşının etkinliğinde çeşitlilik yaratabileceği' uyarısı yapıldı.

Çalışmada, Sinovac aşısını olanların, hastalığı başarılı şekilde atlatmış ve geçirmiş hastalarda oluşan antikorlarla 'benzer veya daha düşük' seviyede antikor geliştirdiği ortaya konuldu.

Çalışma, mRNA teknolojisini kullanan aşıların (BioNTech ve Moderna gibi), geleneksel yöntemlerle yapılan aşılara göre daha fazla etkili olduğuna dair görüşü güçlendirdi.

Oysa geleneksel aşıların daha ucuz üretim özellikleriyle birlikte basit taşınabilme şartlarına sahip olması, onları fakir ülkeler için yaşamsal bir pozisyona sokuyor.

"Birçok yaşam kurtuldu"

Raporun yazarlarından epidemiyolog Ben Cowling, başka bir seçenek yoksa insanların yine de Sinovac aşısı olmaları gerektiğini 'çünkü birazcık korumanın, hiç koruma olmamasından daha iyi olduğunu' söyledi.

Cowling, ”Mükemmel olanın, iyinin düşmanı olmasına izin vermeyin. İnaktif aşı çoğu hayatı kurtardı. Gidip böyle bir aşıyı olmak, beklemekten ya da hiç aşı olmamaktan daha iyidir” dedi. Keza Cowling, alternatif yöntemler üzerinde çalıştıklarını, çalışmanın bir sonraki aşamasının 'destekleyici dozlar' olacağını da sözlerine ekledi.

Pekin ile aşı gerilimi

Hong Kong açısından aşının politik bir tarafı da bulunuyor. Çin karşıtı protestoların yaşandığı bölgede Çin hükümeti Sinovac ile aşılanmayı özendirme etmeye çalıştı.

Hong Kong'un Pekin yanlısı liderleri Sinovac'ı seçerken, büyük kasaba sakinleri ise BioNTech'te diretti.

İddialara kadar aşılamanın açılış evresinde BioNTech'i öğüt eden bir klinik, şehrin aşı programından atıldı.

öte taraftan, 7,5 milyon nüfuslu Hong Kong'un yüzde 28'i aşılanmış durumda.

Şimdiye dek, 1,8 milyon Sinovac, 2,6 milyon BioNTech aşısı uygulandı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Arastirma-Biontech-asisi-Sinovac-asisindan-10-kat-daha-fazla-antikor-uretiyor/253057