Darbe girişimi sonrasında TSK'da emir komuta zincirinin sivil otoritenin altına almak isteyen AK Parti, askeri mahkemeleri kapatma kararı aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimi gün AK Parti, CHP ve MHP liderleri ile yaptığı toplantıda sistem tıkanıklığının aşılması ve darbe tehdidi içeren uygulamaların giderilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, küçük ölçekli bir Anayasa değişikliği ve KHK’lar yolu ile bazı düzenlemelerin yapılabileceğini belirtirken gelen bilgilere göre; Ak Parti kurmayları, hem istihbaratın koordinasyon açısından hem de TSK’nın yapısının değiştirilmesi konusunda yapılabilecek düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladı.

TSK'nın gücü dağıtılacak
AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeler ile Genelkurmay Başkanlığı yada Milli Savunma Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanlığına bağlanması yerine, TSK’daki gücün dağıtılması gündeme geldi.

Bu kapsamda, Jandarma’nın İçişleri Bakanlığına, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması planlanıyor. Bu yolla, emir komuta zincirinde sivil otoritenin daha fazla söz sahibi olması hedefleniyor.

Askeri yargı sona erecek
AK Parti’nin mini anayasa paketinde yer vermeyi planladığı bir başka alan askerî yargı. Edinilen bilgilere göre, AK Parti, disiplin mahkemeleri dışındaki askeri mahkemelerin tümüyle kaldırılmasını gündeme getirecek.