Ulusal Korunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD temsilcileri ve muvazzaf astsubaylarla Etiler Orduevi'nde hafta içi tertip edilen öğle yemeğinde toplandı.

Türk Silahlı Güçlerinin subayı, astsubayı, uzman erbaşı ve güç komutanlıklarıyla bir tam olduğunu belirten Bakan Akar, "Subay ve astsubay et ve tırnak gibidir, ayrım yapılması olanaksızdır. Gece gündüz, kıtada, işlemlerde tüm vazifelerde birlikteler." diye konuştu.

Tamın bir parçası astsubayları "olmazsa olmaz" olarak nitelendiren Akar, "Astsubaylarımızın bir eli karargahta bir eli erbaş ve erlerdedir. Astsubaylarımızın teknik, yönetimsel, komuta mevzusundaki rolleri yadsınamaz, hiçbir biçimde göz arkasını edilemez. Herkes astsubaylarımızın ehemmiyetinin ve bedelinin farkında, bundan kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

Subay ve astsubayların şahsi gelişimlerine değinen, bu mevzudaki çalışmaları ehemmiyetli olarak değerlendiren Bakan Akar, şunları söyledi:

"Astsubaylarımızın özlük haklarıyla alakalı ehemmiyetli çalışmalar yaptık. Statü geçiş kontenjanlarında astsubaylarımızın lehine çoğalış oldu. Tüm personelin özlük haklarında 400 lira çoğalış oldu. Ayrıca muvazzaflardan özel ihtisas sahibi astsubaylara ilave farklı sayılar verildi. Gelen arzlar arasında rütbe yaş haddinin 55'ten 60'a çıkarılması var. Bir değişik mevzu ise derece ve kademe mevzusu. Bu mevzudaki çalışmalarımız da sürüyor. Gazi astsubaylarımızdan 40 yaşını doldurmayanlara statü geçişleri için ilave hak verildi. Ayrıca yalnızca emekli astsubaylarımızı maksat alan, onların özlük haklarını iyileştirmeyi kasteden bir çalışma içindeyiz. Allahın İzniyle bu mevzuyu da kısa müddet içinde çözeceğiz."

UZMAN ÇAVUŞLARA ORDUEVİ

Türk Silahlı Güçleri personelinin 7 gün 24 saat fedakarca misyon yaptığını, buradaki emellerinin ise ulusun sevgi ve hürmetini kazanmak olduğunu aktaran Akar, uzman erbaşların özlük haklarıyla alakalı da ehemmiyetli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Uzman çavuş aylıklarına 400 lira net ilave yapıldığını, yaş hududunun ise 45'ten 52'ye çıkarıldığını hatırlatan Bakan Akar, şu bilgileri verdi:

"Uzman çavuşlarımızın ek göstergelerinde çoğalış yapıldı, derece ve kademe harekâtlarında büyüme sağlandı.10 senesini tamamlamamış olanlardan astsubaylığa geçişte mesele vardı. O da ortadan kaldırıldı. Zati silah verilmesi arzları vardı. O mevzuda da tertip etme yapıldı. Lojmanlardan faydalanma mevzusundaki oranı da onların lehine artırdık. Kontrat vakitlerinde yaşanan kasvetleri de çalışıyoruz. Uzmanlarımıza orduevi mevzusunda yeni bir çalışma başlattık. Ankara ve İzmir'de bir İstanbul'da ise iki tane olmak üzere uzmanlarımıza orduevi yapılması mevzusunda çalışmalarımız sürüyor. İlk olarak Ankara'dan başladık. Çalışmalarımız sürüyor."

TEMAD BAŞKANI DÜRGEN'DEN TEŞEKKÜR

TEMAD Başkanı Hamza Dürgen de Bakan Akar ve komutanlarla toplanmaktan dinlediği memnuniyeti dile getirdi.

"Mesleksel mevzularımızla alakalı bizimle yakından ilgilenmenizden dolayı çok teşekkür ediyorum." diyen Dürgen, gerek mesleksel gerek sivil yaşamda yaşadıkları kasvetleri yakından aktarma fırsatı bulduklarını vurguladı.

Arz ve meselelerini aktaran Dürgen, "Bize sahip çıkmanızı bize dayanak olmanızı bekliyoruz." diye konuştu.

Etiler Orduevi'ndeki yemeğe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Güçleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Güçleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Güçleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Bakan Takviyecileri Yunus Emre Karaosmanoğlu, Alpaslan Kavaklıoğlu ve değişik yetkililer de katıldı. Anadolu Ajansı