Türkiye, 2020 yılında AB ülkeleri ve İngiltere’den takriben 660 bin ton plastik atık ithal etti. AB, geçen yıl Türkiye’ye 13,7 milyon ton plastik dışı atık gönderdi.

Türkiye’nin Avrupa’dan ithal ettiği atık plastikler, büyük bir çevre sorununa aktarmak üzere. Türkiye, geçen yıl, önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu.

Bloomberg'ten Mehmet Erdoğan’ın haberine tarafından, Avrupa’nın plastik atığının yaklaşık üçte birini Türkiye aldı. Greenpeace Akdeniz’in Eurostat ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden topladığı verilere göre Türkiye, 2020 yılında AB ülkeleri ve İngiltere’den yaklaşık 660 bin ton plastik atık ithal etti.

Plastik atık ithalatında bir önceki yıla tarafından yüzde 13 çoğalma gerçekleşti. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 196 kat arttı.

Kontrolsüz tesisler çoğaldı 

Plastik geri dönüşümünü mevzuata uygun bir şekilde yapan şirketler, ithal ettikleri plastik atığın yüzde 95’ini hammaddeye dönüştürüyor, kalanını da yakılması için çimento fabrikalarına gönderiyor.

bununla birlikte sektörde kurallara uymayan, merdiven altı böylece fazla tesis de var. Bunlar ithal ettikleri plastik atığın fakat yüzde 60-70’ini geri dönüşümle çiğ maddeye çeviriyor. Geriye Doğru kalan dönüşümü imkansız plastiği ise ya kontrolsüzce çevreye atıyor ya da yakarak bertaraf ediyorlar.

Habere kadar, dönüştürülemeyen plastiği çevreye atan işletmeler özellikle Adana ve civarında yoğunlaşmış durumda.

İthalat izni olan şirket sayısı arttı 

Geçtiğimiz yıl atık plastik ithal izni olan 130 şirket bulunurken yalnızca bu yılın ilk dört ayında rakam 400’e çıkmış durumda. Atık plastik ithal lisansı alan şirket sayısındaki olağanüstü artış ve son yıllardaki ithalat miktarı da bu işin ne denli kârlı olduğunu gösteriyor.

öte yandan Türkiye, plastiğin yanı sıra öteki atıklarda da Avrupa ülkelerinin rotası olmuş durumda.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri geçen yıl 32,7 milyon tonluk atık ihracatı gerçekleştirdi. En çok atık satışı 13,7 milyon ton ile açık ara Türkiye’ye yapıldı. İkinci sırada bulunan Hindistan’ın AB’den ithal ettiği atık miktarı 2,9 milyon ton.

Türkiye’nin Avrupa’dan aldığı atıklar aralarında hurda kağıt, öncelikle çelik almak üzere külüstür metal ve plastik atıklar arz olarak ilk sıralarda yer alıyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Avrupa-plastik-atiginin-ucte-birini-Turkiye-ye-yolluyor/250301