Dernek üyesi aşçılar, geçen yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında baharattan dünyanın en büyük bayrağını yapmak için 250 kilogram tuz ve 1,5 ton kırmızı pul biber kullanarak Atatürk Meydanı'nda 250 metrekare Türk bayrağı oluşturdu. Yaklaşık 40 kişilik ekibin görev aldığı ve 45 dakika süren etkinlik, vatandaşların ve turistlerin yoğun ilgisini gördü ve basında geniş yer buldu. Etkinliğin ardından bazı kişiler "Bayrak Kanunu'na muhalefet edildiği" iddiasıyla şikayette bulundu.
Bunun üzerine Marmaris Emniyet Müdürlüğünce dönemin GEMAD Başkanı Yaşar Bayar'a "kanuna aykırı olarak bayrağın yere serildiği ve üzerine basıldığı" gerekçesiyle 208 lira idari para cezası kesildi. Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çinliler tarafından daha önce yapılan 200 metrekarelik "baharattan bayrak" rekorunu geçerek Türk bayrağını yüceltmek için söz konusu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. Dünyanın en büyün baharattan bayrağını yapmanın kendileri için yüksek bir maliyeti olduğuna işaret eden Bayar, "Zaman aldı, para harcandı emek verdik. Bu organizasyonu kazasız belasız gerçekleştirdik. Devletin, milletin her zaman yanında olan bir meslek örgütü olarak böyle bir organizasyonu yaptık. Hepimizin mutlu olduğu bir organizasyondu." dedi.
'GÜZEL BİR ŞEY YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜRKEN...'
Vatansever olarak iyi bir şey yaptıklarını düşünürken belli bir zaman sonra bir tebligat aldıklarını anlatan Bayar, gelen tebligatla cezalandırıldıklarını öğrendiklerini kaydetti. Yaptıkları etkinliği suistimal etmek isteyenler olduğunu ifade eden Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü:"Derneğimizi şikayet etmişler. Bayrak Kanunu'ndan yola çıkarak 'yere serilemez, üzerinde işlem yapılamaz ve basılamaz' gibi maddelerden yola çıkarak bizi cezalandırdılar. Biz vatansever, devletin yanında olan bir meslek örgütü olarak böyle özel bir günde özel bir şey yapalım derken ceza ile karşılaştık. Cezayı ödemek zorunda kaldık. Bütçesi olmayan bir dernek olarak hakikaten zorlandığımız bir iş oldu.
Vatanımızın, milletimizin değerlerinin yanında olan bir derneğiz. Güzel bir şey yaptığımızı düşünürken bu ceza bizi üzdü. Ceza sembolik bir rakam ama manevi olarak faturası bizim için ağır oldu."Bayrağı hazırlarken çok hassas davrandıklarını ancak henüz tamamlanmamış olan bayrağın üzerinde çalışırken görüntü alındığını dile getiren Bayar, "Bayrağımız tamamlandıktan sonra üzerine basmadık, etrafını çevirerek kimseyi de bastırmadık." diye konuştu.