Hazine ve Maliye Bakanı Elvan Lütfi Elvan nefes kredisinde detayların bu hafta açıklanacağını belirtti. Elvan kripto düzenlemesinin de kısa sürede biteceğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin sene sonu cari açık beklentisinin 22-25 milyar dolar aralarında olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde bahşedilen takviye tutarının milli gelire oranının krediler hariç yüzde 3’ü aşacağını ifade eden Elvan, bankacılık sektörüyle ilgili olarak da bilişim, savunma ve enerji alanlarında kredi tayin süreçlerinin değişeceğini belirtti.

Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Elvan, turizm ile ilgili hedeflerin gerçekleşmemesi durumunda bunun cari açığı nasıl etkileyeceği sorusunu yanıtlarken, “Ödemeler dengesi tarafında bir sorun görmüyoruz” dedi. Aşılama sürecinin önümüzdeki ay hızlanmasıyla birlikte turizmde de bir canlanma beklediklerini anlatan Elvan, “İlk kere Türkiye olarak 200 milyar dolar ihracata ulaşacağımızı öngörüyoruz. Yıl sonu için 22 milyar dolar ile 25 milyar dolar aralarında bir cari açık bekliyoruz” dedi.

'İstihdam teşvikleri revize edilecek'

Pandemi sürecinde gelişen işsizlik baskısı ve buna karşısında atılacak adımları da değerlendiren Elvan, kısa alıştırma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ödenti desteği ve normalleşme desteği dahilinde toplam 9 milyon 546 bin kişiye 55 milyar TL tutarında destek sağlandığını, haziran sonu itibarıyla bu rakamın 67,5 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi. İstihdamı iyileştirmeye yönelik adımların beş başlıkta atılacağını anlatan Elvan, istihdam teşviklerinin revize edileceğini, ilave istihdama finansman desteği verileceğini, istihdam taahhüdünü yerine getiren firmaya her bir istihdam için 1 takvim SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin kredi faiz bakiyesinden düşüleceğini anlattı.

Türkiye’nin çoğaltma hedefleri konusunda “Türkiye’nin idareli politikalarının yönü ve hedefi bellidir. Piyasalar bize güvensin, sanayicimiz güvensin, halkımız bize güvensin” ifadesini kullanan Elvan, “Temel önceliğimiz büyümenin nitelikli, dengeli ve istikrarlı bir patikada oluşması. Muhakkak zorlukların da farkındayız bu zorlukların hiçbirisi aşılamayacak nitelikte değil, kırılgan tarafları çabuk onarıp kuvvetli yönlerimizi daha da perçinleyeceğiz” dedi.

'Pandemi destekleri ulusal gelirin yüzde 3'ünü aşacak'

Pandemi sürecinin merkezi idare bütçesine bugüne kadar getirdiği yükün takriben 79 milyar TL olduğunu, bu rakamın yıl sonunda 109 milyar TL’ye ulaşabileceğini gösteren Elvan, “Merkezi Yönetim Bütçesi, İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Takviye Fonu’ndan toplam 136 milyar TL harcadık. Yıl sonuna kadar da bu tutar 182,7 milyar TL’ye ulaşmış olacak. Bahsettiğim bu tutarın ulusal gelirin %3’ünü aşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Elvan, 315 milyar TL’ye ulaşan kredi paketleriyle sağlanan desteğin de ulusal gelirin yüzde 6’sına ulaştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son kabine toplantısında sözünü ettiği nefes kredisi ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini, detayların bu hafta açıklanacağına göze çarpan eden Elvan, “Kullandırılacak kredinin öncekilerden farkı, sadece ciro kaybı yaşayan işletmeleri odağına alması olacak. Alınan kredinin aracısız olarak firmanın ihtiyaçları için kullanılmasını tedarik edecek bazı düzenlemelerimiz olacak” dedi.

Kredi Düzenlemesi

Bakan Elvan, bankacılık sektörüyle ilgili atılacak adımlara yönelik soruyu yanıtlarken de etkin kalitesinin artırılması konusunda bugüne değin atılan adımlara değindi.

Önümüzdeki süreçte katma değer üretme ve istihdam oluşturma potansiyeli yer alan firmaların rehabilitasyonu için sorunlu alacak varlık fonları kurulması, varlık idare şirketlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi gibi adımlar atılacağına muhabere eden Elvan, “Bankalaların yüksek teknolojiye dayalı, bilişim, savunma sanayi veya enerji gibi kritik sektörlerin finansmanında ticari krediler için uyguladıkları geleneksel teminata dayalı kredi görev süreçlerinde değişikliğe gidilmesi yönünde bir takım çalışmalar var” diye ekledi.

Kripto Vergilendirmesi

Elvan’la mülakatın gündeminde, son dönemde sıkça konuşulan kripto para piyasasına ilişkin yürütülen çalışmalar da vardı. Kendi bakanlığının koordinasyonunda çalışmaların sürdüğünü belirten Elvan, öbür ülke uygulamalarının da incelendiğini anlattı.

Elvan, “Üstünde çalıştığımız alanlar ise; kripto varlık ile çeşitlerinin tanımlanması, bu varlıkların ortaya çıkarılması, ihracı ve dağıtılması, alım satım yapan platformların uyması gereken ilke ve esasların belirlenmesi, varlık gizleme hizmetinin hangi şartlarda kimler göre yapılabileceği, vergilendirme politikasının nasıl olacağı, hangi kripto varlık çeşidi için hangi kurumun düzenleme yapma ve yaptırım dilekçe yetkisinin olacağı, özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında bu alanın kullanılmasının engellenmesi gibi geniş bir alanı kapsıyor” değerlendirmesini yaptı.

Çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını duyuran Elvan, “Oysa ben şunu bildirmek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” dedi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bakan-Elvan-dan-Kripto-Vergilendirmesi-aciklamasi/250882