Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'ye yönelik turist akışına müsade vermeleri için İngiltere, Rusya ve AB ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi. Ersoy, olgu sayılarının 5 binin altına düşmesi gerektiğini her yerde söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle turizmin açılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki hafta fazla yoğun görüşmelerimiz olacak. AB ile görüşme de olacak, ziyaret de olacak” dedi.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda’nın dün gerçekleştirdiği müşterek basın toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ersoy, turizm çalışmaları kapsamında yaptığı Rusya ziyaretiyle ilgili, “Olgu sayıları düzelmeye devam ediyor. Avrupa ve yurt dışı 2 haftalık ortalamaya bakıyor. İstikrar devam ederse inşallah, onlar zaten peşine düşüp takip ediyorlar” dedi.

‘5 BİNİN ALTINA GELMEMİZ LAZIM’

Bakan Ersoy, iki ülke arasındaki uçuşların her tarafta başlamasına ilişkin olgu sayısında sınır belirlenip belirlenmediğinin sorulması üstüne, “Geçen seneki sınırların üzerinde kabul etmeleri lüzumlu; çünkü geçen seneki sınırlara tarafından, dünyada hiç kimse hiç kimseye açamaz. acilen olgu sayıları olumlu seyrediyor. 5 binin altını görmemiz lüzumlu yani bir şeyi konuşabilmemiz için 5 binin altına gelmemiz lüzumlu” diye konuştu.

Rusya’nın Çin aşısına yaklaşımının olumsuz olmadığını, bunu gördüğünü söyleyen Ersoy, uçuşların kısıtlı da olsa devam ettiğini anımsattı.

‘AB İLE GÖRÜŞMELER VE ZİYARET OLACAK’

AB ülkeleriyle turizmin açılması konusunda görüşmelerin de devam ettiğini söyleyen Ersoy, “Önümüzdeki hafta da fazla yoğun görüşmelerimiz olacak. Ülke bazlı, zaten AB değil ülke bazlı kararlar alınıyor, cümbür cemaat kendi kararını kendi veriyor. AB ile görüşme de olacak, ziyaret de olacak. AB ülkeleri yeni bir prensip kararı aldılar, çift aşı yaptıran ziyaretçilerin gezi kısıtlamalarını kaldırıyorlar. Çift aşı bizim için de geçerli zaten” dedi.

‘İNGİLİZLERDEN OLUMLU GELİŞME BEKLİYORUM’

Bakan Ersoy, ziyaret gerçekleştirilecek ülkelerin hangileri olacağına ilişkin ise “İngiltere’yle zaten ahenkli görüşüyoruz, Afiyet Bakanlığı yetkilileriyle beraber görüşüyoruz. Onların trafik lambası sistemi var, onunla ahenkli data akışını biz sağladık zaten. Sağlık Durumu Bakanlığı çok yoğun görüşmeye başladı. Teknik konular olduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Durumu Bakanlığı yetkililerinin görüşmesi lüzumlu. Bundan Böyle İngilizlerle benzer dili konuşuyoruz. Onlar 3 haftada bir değerleme yaptıkları için ben orada da olumlu bir gelişme bekliyorum açıkçası” diye konuştu.

‘GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKAMIZ ÇOK ETKİLİ’

AB ülkelerinde uygulanan tüm aşıların Türkiye göre kabul edildiğini söyleyen Ersoy, “Çin aşısıyla ilgili onlar bir ret vermiş yok. Daha yeni incelemeye aldılar, onun da olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Avrupa’da çok kullanılmayan bir aşı olduğu için ellerinde bilgi yok, verileri de topluyorlar şu anda” dedi.

Bakan Ersoy, geçen yıl 15 milyon turist hedefleri olduğunu ve 16 milyon gerçekleştiğini belirterek, “Bu sene de netleşir her hâlükarda 1 ay içinde, hava trafikleri netleşsin, ona göre biz de baştan bir açıklama yapacağız. Kuşkusuz geçen seneki rakamları geçeriz” diye konuştu.

İç turizmin ay bazında değerlendirildiğinde geçen seneye göre yoğunlaştığını bildiren Ersoy, “Bizim ‘Tehlikesiz Turizm’ sertifikamız çok etkin, dünyada en etkili çalışan sertifika sistemlerinden biri. Türk turiste de güven veriyor bununla birlikte. Bunun olumlu sonuçlarını görüyoruz. Bu yıl iç turizm açısından bir bezginlik olacağını düşünmüyorum” dedi.  

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bakan-Ersoy-Vaka-sayilarinin-5-binin-altina-gelmesi-lazim/250872