İçişleri Bakanlığı tarafından Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde, 'Tercih Bölge Güvenlik Buluşması' tertip edildi. Buluşmaya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Ankara Valisi Vasip Şahin ile etraf şehirlerin valileri ve konuklar katıldı.

Bakan Süleyman Soylu, Türkiye'de son senelerde her tercih evveli bazı kesimlerin tercih güvenliğini münazaraya açtığını belirterek, şöyle konuştu:

— Birileri kesintisiz sisteme saldırıyor. Oysa bu sistem herkese gereklidir. Sistemin güvenirliği haysiyeti herkese gereklidir. Ve sisteme saldırmak, milletin istemine, demokrasiye ve milletin istemi neticeyi tecelli eden isteme saldırmak anlamına gelmektedir. Türkiye'deki tercih sistemi, her düzeyine herkesin dahil olduğu bir sistemdir. Ulusun kendisinin dahil olduğu bir sistemdir. Esasen güvenirliği de buradan kazanç. Bunun emin olduğunu, bugün şaibe iddialarında bulunanların kendileri de öğrenmektedir. Her tercih aynı şeyi yaşıyoruz. Tercih evvelinde aynı iddialar. Oluşturulmaya çalışılan bir güvensizlik, gerginlik ve daha tercih olmadan bir şeylerin yolunda gitmeyeceği havası ve tercih akşamı büyük bir suskunluk. Geçen tercihte yapılan çağrıları ve tercih akşamı gelen itirafları hiç birimiz unutmadık. Şayet bu mahallî tercihlerde kafalarında aynı şaibe senaryoları varsa rica ediyorum sisteme gölge etmesinler.

'6 BİN 939 PERSONEL VAZİFE YAPACAK'

31 Mart mahallî tercihlerinde alınacak ihtiyatlar hakkında konuşan Bakan Soylu, şunları söyledi:
Bakanlık olarak öncelikle tercih güvenliğinin yönetimi noktasında aktif bir koordinasyon ve bağlantı yapısı kurmaya odaklandık. Tercihin tüm süreçlerini koordinasyon içinde takip etmek ve rastgele bir aksaklığa alan vermemek için bakanlık merkezimizde bir bakan dayanakçımızın başkanlığında 'tercih koordinasyon komiteyi' oluşturduk. Bu komiteye her şehirdeki Güvenlik ve Acil Vaziyetler Koordinasyon Merkezi bünyesinde bir Vali Dayanakçısı başkanlığında oluşturulacak olan 'tercih koordinasyon merkezleri' tarafından bilgi akışı sağlanacaktır. Bunun yanı gizeme emniyet ve jandarma ünitelerimizde merkez ve şehirlerde olmak üzere yeniden tercih koordinasyon merkezleri oluşturduk. Bu merkezlerde toplam 6 bin 939 personel görevlendirdik ve bu personelin tamamına eğitim verdik.

'BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ İFADE HÜRLÜĞÜDÜR'

Bakan Soylu, tercih güvenliğini, 'kampanya yarıyılı güvenliği', 'tercih günü güvenliği' ve 'reylerin sayım güvenliği' olmak üzere üç ana başlıkta ele aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

Kampanya yarıyılındaki güvenlik tedbirlerini tasarılarken birinci önceliğimiz ifade hürlüğüdür. Başka Bir Deyişle güvenlik bahanesiyle ifade hürlüğünün önüne geçilmemesine, öte yandan bir hukuksuzluğa veya güvenlik ihlaline de izin etmemeye azami çaba gösterilecektir. Stant açma, buluşma ve şov yapma ile alakalı prosedür, legal çerçeve ile tanımlanmıştır. Bu kaidelere herkesin riayet etmesi, parti ve bağımsız adayların lüzumlu izinlerin alınmasında hassasiyet göstermesi bizlerin de işini basitleştirecektir. Stantların güvenliğine de ayrıca dikkat etmek gerekli.
Kanuna ters veya izinsiz olarak bir stant açılmış da müdahale ediliyorsa, buradaki noksanlığı belgelemeye, noksanlıkların zabıtla kayıt altına alınmasına, gerekirse video ile belgelemeye itina gösterilecektir. Hiçbir biçimde 'propaganda hakkının ihlali' gibi bir iddiaya mahal vermemeye çaba edilecektir. Ne bir adayın hakkının yenilmesine ne de bir provokasyona, hukuksuzluğa mahal verilmeyecektir. Yeniden bu kampanya yarıyılında mahallî tehlike incelemelerine ağırlık verilecektir. Mahallîde birbiriyle çatışma riski bulunan grupların olup olmadığı; evvelki tercihlerde yaşanan olayların tahlili gibi tüm bilgiler değerlendirilip bu tercih yarıyılına ait bir tehdit haritası oluşturulacaktır.

'553 BİN KOLLUK PERSONELİMİZ VAZİFE BAŞINDA OLACAKTIR'

Son 6 senenin tercih hadiseleri araştırıldığında toplam vaka rakamının özellikle tercih günü yoğunlaştığını belirten Bakan Soylu, "Yeniden son 6 tercih araştırıldığında vaka rakamının mahalli yönetler tercihlerinde oranla çoğaldığı görülüyor. Bu haysiyetle tercih günü sahil güvenlik personelimiz dahil olmak üzere 553 bin kolluk personelimiz vazife başında olacaktır. Yeniden aynı biçimde helikopter, insansız hava vasıtayı, drone'larla tercih gününün güvenliğine azami itina gösterilecektir" diye konuştu.

'REY SAYIMI GÜVENLİĞİNE TERCİH GÜNÜNDEN DE EVVEL BAŞLAMAK GEREKLİ'

Bakan Soylu, sandık etrafında rastgele bir şiddet, tehdit, güç kullanma gibi bir vaka alana geldiğinde sandık heyeti başkan ve abonelerinden birinin çağrısıyla misyonlu kolluk ünitelerinin vaka yerine giderek lüzumlu legal operasyonları yapacağını söyledi. Bakan Soylu, tercih günü rey sayım güvenliği noktasında da önlemlerin alındığını kaydolarak, şunları söyledi:

Hatta rey sayımı güvenliğine tercih gününden de evvel başlamak gerekli. Mesela kurgu ve manipülasyon yapmak için tercih evvelinde rey kullanılacak mekanlarda video çekimi yapanlar olabilir. Bu videoları tercih sonrasında sanki tercih sırasında yaşanmış bir hadise gibi servis etmeye çalışabilirler. Anı biçimde kent çöplüklerinde eş organizasyonlar içinde olan bireyler olabilir. Dolayısıyla bu cins kuşkulu hareketlerin hep takip edilmesi gerekir. Rey pusulaları şehir ve ilçelere nakilden itibaren kamera görüntüsü olan alanlarda muhafaza edilecektir. Muhafaza ve nakil sırasında gereken ihtiyatlar planlanmıştır.
Özellikle kameralarımızın gidişatı, çalışıp çalışmadıkları, görüş açıları, kayıt sistemleri hakimiyet edilerek tercih günü noksansız çalışıyor olmaları temin edilecektir. Daha evvel de ifade ettim, çalışmayan kamera, yalnızca şaibe üretmeye verim, başka bir işe haylaz. Dolayısıyla bu noktada dostlarımızın hassasiyeti temin edilecektir. Yeniden sandık etraflarının aydınlatmalarına itina gösterilecek, bu noktada noksanlık varsa şimdiden tespitleri yapılıp tercih gününe kadar bunlar giderilecektir. Keza trafo, elektrik dağıtım kuruluşları gibi yerlere baltalama yapılması olasılığına karşı da tedbirler çoğaldırılacaktır. Zira bu da geçmiş yarıyıllarda gündem mevzusu yapılmıştı. Tercih neticelerine tesir etmesi veya etmemesi ehemmiyetli değildir, ehemmiyetli olan bir aksaklığa alan vermemektir.

'DEVLET, İNSANLIK İSMİNE EYLEM YAPACAK'

Soylu, yaya öncelikli trafik uygulamasını önem verdiklerini belirterek "Önümüzdeki zaman içinde yaya öncelikli trafik için devlet eylem yapacak. Bunu Türkiye'nin 81 vilayetinde, tam ilçelerinde, tam mekteplerinin önünde, tam alanlarında, kavşaklarında gerçekleştireceğiz. Bu eylem insanlık ismine, gelecek ismine bir eylem olacak" diye konuştu.