Kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının tamamlandığı, Ekim'de Meclis'e sunulacağı açıklandı. Vergi ve sermaye şartı getirilecek düzenlemede, model olarak Avrupa ve ABD örnek alınacak ama daha sıkı bir yapı hedeflendiği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, yatırımcının korunması, kara paranın önlenmesi, kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının tamamlandığını, Ekim'de Meclis'e sunulacağını açıkladı.

Gül, Batı Avrupa, ABD sanki bir düzenleme olacağını belirterek, "Biz özgür kambiyo, kur rejimi olan bir ülke olduğumuz için birazcık daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz" dedi.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belirli tutarın üzerindeki değerler için ödenti alınacak ve şirketlerde de sermaye şartı aranacak.

'Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için süre verilecek'

Yasada kripto varlık çeşitleri de tanımlandı. İhraç ve dağıtılması, alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, varlık gizleme hizmetinin hangi şartlarda kimler göre yapılacağı belirlendi. Kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu gözetiminde faaliyette bulunması, minimum sermaye şartının getirilmesi planlanıyor.

Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için zaman verilecek. Arabulucu kurum sahiplerinde de kayıtlı kriterler aranacak, güvenlik soruşturmaları, güvence gösterilmesi gibi koruyucu adımlar devreye girecek. Teftiş yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu'na verilirken, BDDK tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabete karşın gözetim mekanizmasını oluşturacak.

'Yasaklayanlar çoğunlukla demokrasi problemi olan ülkeler'

Gül, "Yasaklayanlar çoğunlukla demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika'da hür mekanizmalar var. Biz azıcık daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Özgürlük kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa ya da Amerika yarı düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği'nin bununla ilgili düzenlemeleri 2024'te olacak" dedi. Gül, çalışmanın hazır olduğunu ve yeni yasama yılında Meclis'e geleceğini söyledi. Şakir Ercan Gül iki değil, üç maaş alıyormuş!

Vergide stopaj öne çıkıyor

Verginin kazanç vergisi veya aracısız vergiler yoluyla mı olacağı tartışılırken stopaj seçeneği önem kazanıyor. Amerika kripto para sahiplerinden aidat alıyor. Amerika'da 10 bin doların üzerindeki kripto para transferlerinin Vergi Dairesi'ne bildirilmesi öngörülürken, Almanya ilk kez edinmek üzere Batı Avrupa'da 600 euro üzerindeki değerler altından vergi alınmaması gibi uygulamalar bulunuyor.

Merkez Bankası'nın kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmeliği Nisan'da yaşama geçmişti. Merkez, kripto paranın herhangi bir düzenleme, denetime alt olmaması, piyasa değerinin aşırı oynak olması, yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması nedeniyle ödemelerde kullanımının büyük risk olduğuna uyarı çekmişti.

Binlerce vatandaşı dolandıran Thodex'in mali kuruluşlar nezdindeki hesaplarına bloke koyan MASAK geçen yıl da büyük bölümü Amerikan borsasına gönderilmeye çalışılan 120 milyon liraya yakın kripto parayı saptama etmişti.

MASAK, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını yükümlüler arasına alarak, kripto varlık kullanılmak suretiyle terör örgütlerinin finanse edilmesinin önlenmesi konusunda önemli bir adım attı. Mayıs'ta yürürlüğe giren yönetmelikle, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim şirketleri, Milli Piyango İdaresi, spor kulüpleri ve noterler ile aynı yükümlülükler altına alınarak, kabahat gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirlerden yükümlü tutuldu.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bakan-yardimcisi-Sakir-Ercan-Gul-acikladi-Kripto-parada-sermaye-sarti/253140