Hazine ve Maliye Bakanlığı, kazanç ve servetlerin gerçek sahiplerinin belirlenmesi için bildiri yayınladı. Şirketlerin "hakiki faydalanıcı bilgisi verme" yükümlüğü Ağustos'ta başlayacak.

Kurumlar vergisi mükellefleri, kripto ve elektronik para işiyle uğraşanlar, bankalar, varlık şirketi yöneticileri, altın gibi değerli maden işleriyle uğraşanlar, spor kulüpleri düzenleme kapsamına alındı.

Son dakika haberi: Aidat kaçakçılığıyla çaba zarfında mükelleflerin bildirimlerini aranjör Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği dün yürürlüğe girdi. Define ve Maliye Bakanlığı'nın tebliği bankalar, spor kulüpleri ve kripto para hizmet sağlayıcılarının da arasında bulunduğu birçok bambaşka nitelikteki kuruluşu ilgilendiriyor. Bankalar, finans şirketleri ve kripto Borsalara data verme zorunluluğu

Gelirlerin, servetlerin arkasındaki reel isimlerin bilinmesi, ücret kaçakçılığı ile mücadele nedeniyle çıkarılan düzenlemeye göre, yüzlerce meslek grubu, şirket karşılıklı ve sahipleri için, her yıl Ağustos ayında, "Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu" doldurarak Maliye'ye teslim edecek. Mali Suçları Araştırma Kurumu Başkanlığı, yanlış ve beceriksiz veri verenlere yönelik cezai soruşturma yapacak.

1 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirim süreci 1 Ağustos itibariyle aktif olan kurumlar vergisi mükellefleri, kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse ya da müşterek, Türkiye'de yönetim merkezi veya mukim yöneticisi olan yabancı ülkede sabit trust ve sözde teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri ya da temsilcileri tahsis etmek zorunda olacak.

KRİPTO PARADA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

"Kabahat Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun"un uygulanmasında yükümlü farzedilen bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, anapara piyasası arabulucu kurumları, portföy idare şirketleri, spor kulüpleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının arasında bulunduğu birçok öbür nitelikteki kuruluş Kazanç İdaresi'nce talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin hakiki faydalanıcı bilgisini bildirme zorunluluğu bulunacak. Define ve Maliye Bakanlığı'ndan gizli müşterek düzenlemesi!

Tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımıyla uğraşanlar ya da bunların müzayedeciliğini yapanlar da bu listede yer alıyor. Merkezi yurt açık havada bulunan yükümlünün şube, acente, vekil ve ticari vekilleri ile güya bağlı birimler de talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin reel faydalanıcı bilgisini Gelir İdaresi'ne bildirecek.

Kurumlar vergisi mükellefleri dışarıya kalan diğer mükelleflerle öteki kişiler hakiki faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar İdare'ye elektronik ortamda söylemek zorunda olacak. Bildirime konu bilgilerde değişim olması halinde, şartların değişmesi bir ay içinde bildirilecek.

BİLGİLER 5 YIL SAKLANACAK

Hakiki faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler göre, bildirimin verildiği tarihi takip eden yıllık yılının başından itibaren 5 yıl muhafaza edilmesi gerekecek. Ayrıca bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, yetersiz veya aldatıcı bildirimde yer alan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

Hazal Ateş/Sabahtan

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bakanlik-harekete-gecti-1-Agustos-ta-basliyor/252951