Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, Doğu Akdeniz ’deki sismik araştırma faaliyetleri kapsamında Kıbrıs güneyine indi. Yeni Şafak'ın haberine göre, bir vakittir isme batısında doğalgaz-petrol kaynaklarını tarayan Barbaros, şimdi Güney Kıbrıs ’ın hak iddia ettiği güya parseller üzerinde Yunan tacizlerine karşın vazife yapıyor.

KKTC ismine Türkiye Petrolleri ’nin aldığı ruhsat sahasında faaliyet yürütecek Barbaros Hayreddin, mayıs ayı sonuna kadar bölgede kalacak. Geminin kaynak taraması için bulunduğu alan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ’nin GKRY tek taraflı duyuru ettiği münhasır ekonomik bölgedeki Millî Eğitim Bakanlığı 9 numaralı parseli içeriyor. GKRY ’nin İtalyan ENİ ile Güney Koreli KOGAS şirketlerine ihale ettiği 9. parselin büyük kısmını tarayan Barbaros, buranın ardından 1 No ’lu parselin bir kısmı ile 8 ve 12 No ’lu parseller üzerinde de araştırma yapacak. Ocak ayı sonunda sismik bilgi toplama faaliyetlerine başlayan Barbaros Hayreddin Paşa ’yı araştırma sahasında 2 adet fırkateyn ile 2 adet korvet gözetiyor.

GKRY ’nin Kuzey Kıbrıs ’ı yok sayan tavrı üzerine Türkiye, arkasını arkasına ‘Navtex ’ ilanlarıyla Akdeniz ’de çok geniş bir bölgeyi eğitim alanı duyuru etti. Kıbrıs adası güneyinde 4, 5, 6, 7 ve 1 numaralı parselleri içine alan saha, NATO-Türkiye Deniz Eğitim Sahası olarak tanımlanarak beynelmilel hukuk uyarınca ‘Navtex ’ duyurusuna çıkıldı. Türk Donanması, bu ay içerisinde ulusal atışlı eğitimlerin yanı gizeme NATO Daimi Deniz Görev Grubu bünyesinde Akdeniz ’de faaliyet yürüten ülke donanmalarıyla da ortak deniz eğitimleri icra edecek. Akdeniz Kalkanı İşlemi kapsamında Barbaros Hayreddin gemisine refakat eden TCG Barbaros ve TCG Bafra fırkateynleri, bölgede savaş gemileri bulunan Amerika, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İtalya ile beraber ortak tatbikatlar icra edecek. Bu faaliyetlerin GKRY ’nin ENİ ve TOTAL firmalarına güya ruhsat verdiği parseller üzerinde yapılacak olması dikkat sürüklüyor.

SULAR ISINACAK

Bunun yanında yeniden bu ay içerisinde Kıbrıs batısında Fransa ile bir eğitim faaliyeti icra edecek Türk Donanması, Kıbrıs güneyindeki güya 8 No ’lu parselde de ‘atışlı eğitimler ’ yapacak. Rum Yönetimi ’nin İtalyan Eni firmasına ihale ettiği güya ruhsat sahası, ‘Türkiye deniz eğitim ve atış sahası ’ olarak duyuru edildi.

Güney Kıbrıs ’ın gasp teşebbüsüne sahne olan parseller yeniden, 27 Şubat ’ta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük deniz tatbikatına sahne olacak. Mavi Vatan-2019 Tatbikatı, Akdeniz ’le beraber Ege, Marmara ve Karadeniz ’de tam donanma unsurlarının katılımı, hava-kara birliklerinin de yoğun takviyesiyle dünyaya gövde şovu olacak.

Sözkonusu harp oyunlarının, denizlerde Türkiye ’yi çevrelemeye çalışan Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail dingiline de eforlu bir ihtar kaliteyi taşıması bekleniyor.