Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM'daki İMKB İnönü İlkokulu'nda 1'i erkek 11 öğrenciye yönelik 'cinsel istismarda bulunduğu' suçlamasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni 51 yaşındaki A.K. hakkında 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Öğrencilerini yanak, dudak, boyunlarından öptüğü, vücutlarına dokunduğu ileri sürülen öğretmen A.K.'nin 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan mağdur öğrenci sayısına göre 88 yıldan 165 yıla, 'cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan ise 20 yıldan 100 yıla kadar ve toplamda 265 yıl hapis cezası istendi.

Olay, 2015 ile 2016 yılları arasında merkez Yakutiye İlçesi'ndeki İMKB İnönü İlkokulu'nda meydana geldi. 5'inci sınfı öğrencilerden 5'i, geçen 6 Nisan günü rehberlik öğretmenlerine, 4'üncü sınıftayken öğretmenleri olan A.K.'nın yaptıklarını anlattı. Öğrenciler, öğretmenin dudak veya boyunlarından öptüğünü, eteklerini kaldırıp, popolarına dokunduğunu, son olarak bunu bir kız arkadaşlarına daha yaptığını iddia etti. Kız öğrencilerin anlatımları üzerine rehber öğretmenler durumu Yakutiye Kaymakamlığı'na bildirdi. Kaymakamlık tarafından öğretmen A.K. aynı gün görevden uzaklaştırıldı ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Cinsel istismara uğrayan öğrencilerin, sosyal çalışmacı ve pedagog gözetiminde de şikayetleri kayıt altına alındı.

Suçlamaları kabul etmeyen, 12 Nisan günü çıkarıldığı 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilen A.K., verdiği ifadede mağdur olan çocukların rehberlik öğretmenlerinin yönlendirmeleri ile hayal güçlerini kullanarak olayları kurgulayıp, hakkında bu şekilde ifade verdiklerini savundu. Katı, kuralcı, disiplinli davranması nedeniyle sevilmediğini, öğrencilerin okuldan uzaklaştırmasını sağlamak amacıyla iftira etmiş olabileceklerini iddia eden A.K., okul yönetimi ve rehberlik öğretmenleri tarafından hakkında yargısız infaz yapıldığını belirtti.
Cumhuriyet Savcısı Asım Özsaraç tarafından hazırlanan iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, A.K.'den şikayetçi olan ve bu yıl ortaokul kısmında okuyan öğrencilerin bir bölümüne okulda ve okul dışında özel dersler verdiğine işaret edildi.

Öğretmenin kız öğrencilerden bazılarını, ortaokula geçmelerine rağmen ders öğretmenlerinden izin alarak sınıftan çıkardığı ayrıca, öğrencileri değişik gerekçelerle yanına çağırıp cinsel istismar eylemlerine devam ettiği vurgulandı. A.K.'nın sınıf öğretmeni olduğu dönem içerisinde genel itibariyle bütün öğrencilerini yanaklarından öptüğü, mağdurların cinsel istismar eyleminin niteliğini ve anlamını bilmedikleri için şüpheliye karşı herhangi bir direnç gösteremedikleri bildirildi. Öğretmenin, başarılı olan öğrencileri öptüğünü, başarısız olanları ise öpmediğini belirterek cinsel istismar eylemini kolaylaştırdığına dikkat çekilen iddianamede, eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını bilmedikleri için çocukların başarılı görünmek amacıyla şüpheliye öptürmek istediği anlatıldı.

Savcı Asım Özsaraç, iddianamede öğretmen A.K.'nın 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan her bir öğrenci için 8 yıldan 15 yıla kadar hapsini istedi. Savcı Özsaraç, öğretmenin küçük kız çocuğu olan mağdurları film izledikleri sırada, sınıftaki koltuk veya sandalyesinde kucağına alması, özel olarak ders verdiği etüt, kurs, eğitim destek odası ve yangın merdiveni boşluğunda cinsel istismarda bulunması nedeniyle ayrıca hürriyetten yoksun kılma suçundan da cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Cumhuriyet Savcısı bu nedenle öğretmen A.K.'nın 'cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 10'ar kez 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Toplam 88 yıldan 265 yıla kadar hapsi istenen öğretmen A.K., Temmuz ayında ilk kez hakim karşısına çıkacak.