Bankacılık sektöründe belirlenen bazı pandemi desteklerinde 3 ay uzatma kararı alındı. 

Bankacılık Düzenleme ve Teftiş Kurumu (BDDK) 30 Haziran tarihinde dolacak olan bir takım desteklerin Eylül sonuna uzatıldığını duyurdu. 30 Eylül 2021'e dek kredi ödemelerindeki gecikmelere elastikiyet tanınarak, gecikmeye giren krediler peşine düşüp takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Teftiş Kurumu'nun (BDDK) açıklamasında, pandemi nedeniyle bankalar kadar yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde geçici nitelikli bir takım düzenlemelerin bitmiş değerlendirildiği ve 30 Haziran'da sona ermesi gereken bir takım düzenlemelerin Eylül ayı sonuna uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

Eylül sonuna uzatılan düzenlemeler şunlar oldu:

Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca kredi riskine tutar hesaplamasında; finansal varlıklar ile finansal olmayan varlıklardan, tarihi maliyet cinsinden ölçülen tanıdık olmayan para birimindeki kalemler dışarıda kalanların Türkiye Muhasebe Standartları gereğince değerlenmiş tutarları ve ilgili özel karşılık tutarları hesaplanırken, hesaplama tarihinden önceki son 252 meslek gününe ait Merkez Bankası Döviz alış kurlarının kolay aritmetiksel ortalamasının kullanılabilmesi 3 ay uzatıldı.

Kredilerin donuk alacak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün geç kalma süresinin, 180 gün olarak uygulanmasına ve 90 günlük gecikmeye karşın İkinci Grupta sınıflandırılmaya devam olunan krediler için ayrılacak karşılıkların, bankaların TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendi risk modellerine kadar ayırmalarına devam edilecek.

Mali kiralama ve faktoring sektörüyle ilgili 90 gün gecikme süresinin, TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararı ayıran şirketler için de geçerli olmak üzere, 180 gün ve mali kiralama şirketlerince 240 gün olarak uygulanmasına ve 90 jurnal gecikmeye rağmen “Tasfiye Olunacak Alacaklar" hesabına aktarılmayan alacaklar için şirketlerce kendi risk modellerine göre karşılık ayrılmasına devam olunmasına karar verildi.

Kredilerin İkinci Grupta sınıflandırılması için öngörülen 30 gün geç kalma süresinin, Birinci Grupta izlenen krediler için 90 gün olarak uygulanmasına ve 30 jurnal gecikmeye rağmen Birinci Grupta sınıflandırılmaya devam olunan -krediler için ayrılacak karşılıkların, bankaların TFRS 9 zarfında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendi tehlike modellerine tarafından ayrılması da Eylül ardına kadar devam edecek.

Bankalarca/şirketlerce kullandırılan alıcı ve araç kredilerinin sermaye ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üstüne 30 Eylül tarihine değin ertelenmesi halinde erteleme süresinin, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11/A maddesinin ikinci ve beşinci fıkraları ile belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verildi.

Bankaların kart borçlarını öteledikleri vakit baştan başa kart hamillerinden en az miktar da dahil almak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine, en düşük ödeme tutarı ödenmeyen kredi kartlarının Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 22. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca peşin para kullanımı ya da peşin para kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılmasının, kart çıkaran kuruluşların ihtiyarına bırakılmasına karşın uygulamaların 30 Eylül tarihine değin uzatılması kararlaştırıldı.

 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bazi-pandemi-destekleri-3-ay-daha-uzatildi/252017