Belçika'da koronavirüs salgını nedeniyle ekim ayından bu yana kapalı olan restoran, kafe ve barlar, olgu sayılarında düşüş ve aşılamaların sürat kazanmasıyla yalnızca bahçe ve teraslarında müşteri kabul ederek bitmiş açıldı.

Binlerce birey, karantina ve koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasını kutlamak için sokaklarda buluştu.

Belçika hükümetinin sonbahardaki ikinci dalga sırasında 16 Ekim 2020'de kapatılmasına karar verdiği lokanta, kafe ve barlar, bu sabahleyin müşterilerine hizmet vermeye başladı.

Başkent Brüksel'de salgın önlemleri zarfında yalnızca açık bölümlerinde hizmet verecek olan işletmelerin teras ve bahçeleri, soğuk ve yağmurlu havaya karşın günün birincil saatlerinden itibaren alaka fark etti.

Brüksel'in merkezindeki turistik Grand Place bölgesindeki restoran ve kafeteryalar keza turistler ayrıca de Brüksellileri aylar daha sonra ilk önce ağırladı.  

Kent merkezlerinde, karantina ve koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması sebebiyle geniş katılımlı kutlamalar yapıldı.

Restoran işletmecileri gelecekten ümitli

Turistik meydandaki işletme sahiplerinden Yves Deflandre, restoranının 7 aydır kapalı olduğunu belirterek idareli anlamda fazla kuvvet bir dönem geçirdiklerini söyledi.

"Bugün tekrar açıldığımız için fazla mutluyuz" diyen Deflandre, bu dönemde devletten destek aldıklarını ama Brüksel bölgesinde bu desteğin yetersiz kaldığını vurguladı. Deflandre, "Devlet desteği bizi tatmin etmedi. Bundan Böyle restoranlarımızın kapalı kısımlarını da en kısa zamanda başlatmak ve normal hayatımıza dönmek istiyoruz. Bu, belki yazdan sonradan mümkün olacak. Natürel herkesin önce aşılanması gerekiyor" dedi.

'Az bir tedarik destek aldık ama hayatta kaldık'

Bir başka restoran işletmecisi Dionisis Korakovounis de hükümetin restoranları açma kararından hoşnut olduklarını belirterek "İnsanlar çok baskı altında kaldı. İşletme sahipleri fazla zor zamanlar geçirdi. Restoranlar yazın gelmesini ve turizm sezonunun açılmasını bekliyordu. Kendimce açılma için dürüst vakit gelmişti. yavaş yavaş ahali da aşılanıyor ve yeniden normalleşmek istiyoruz" diye konuştu. 

Restoranının aralıklarla neredeyse 1,5 yıldır kapalı olduğunu söyleyen Korakovounis, bu durumdan hesaplı olarak fazla fena etkilendiklerini aktardı. Korakovounis, "Kendimce çok büyük paralar kaybetmeyen çok az işletme sahibi vardır. Yeme içme sektörü çok etkilendi. Devlet desteği aldık. Kiraların ve masrafların bir kısmı karşılandı. Eksik bir tedarik takviye aldık fakat hayatta kaldık" açıklamasını yaptı.

Müşteriler memnun

Belçika'da lokanta ve kafelerin açılmasından mutlu olanlar yalnızca işletmelerin sahipleri yok. Brüksel'de yaşayanlar ve kenti ziyarete gelenler de restoranların ilk açık gününde hava fena olsa da aileleri ve yakınlarıyla bir kafede oturmanın keyfini uzun aradan sonradan bitmiş yaşadı.

Brüksel sakinlerinden Marie, ailesiyle aylar sonradan ilk kez bir restoranda oturmaktan büyük sevinç duyduğunu söyledi. Soyadını paylaşmayan Marie, "Hava yağmurlu fakat nihayet dışarıya da olsa bir yerde oturup bir şeyler içebiliyoruz. En son yazın böyle bir yerde oturmuştuk. Hava düzeldikten daha sonra daha artı dışarı çıkmak istiyoruz. Umarım yazdan sonradan, en azından yıl ardına kadar biraz daha normale dönmüş oluruz, yakınlarımıza sarılabiliriz" diye konuştu.

Fransa'dan Brüksel'e ziyarete gelen Jamal da "Bugün hava yağmurlu ama hiç sorun yok. Hakiki hayatı bakmak istiyoruz" dedi. Fransa'da bu tür yeme içme mekanlarının hala kapalı olduğunu, mayıs sonuna dürüst açılmasını beklediklerini söyleyen Jamal, "Fransa'da da böyle oturup bir şeyler yiyip içmek için sabırsızlanıyoruz" ifadesini kullandı.

Belçika'da gevşetilen diğer önlemler 

Hükümetin aldığı kararlar çerçevesinde işletmeler her masaya sadece 4 müşteri alabilecek. Kapalı alanlarda müşterilere hizmet verilemeyecek. Teras veya bahçelerin yanlarından en az biri adamakıllı açık tutulacak. Müşteriler sadece masada otururken maskelerini çıkarabilecek. Lokanta, kafe ve barlar saat 22.00'de kapanacak.

Belçika'da ekim ayındaki ikinci dalgada jurnal olgu sayıları 15 bini aşınca hükümet sıkı tedbirler almış, bu kapsamda ülkedeki tüm restoran, kafe ve barlar kapatılmıştı. Bir kısmı 7 ay baştan başa ayrıntılarıyla kapalı kalan, bir kısmı da yalnızca paket servisle hizmet veren işletmelere devlet desteği sağlanmıştı.

Ticari fuarlar dışında ve en fazla 50 kişiyle düzenlenebilecek

Sıkı tedbirler arasında yer alan 22.00-05.00 saatlerinde uygulanan gece sokağa çıkma yasağı da sonlandırıldı. Ancak gece yarısından sabahtan 05.00'e kadar kamuya açık alanlarda azami 3 kişi bir araya gelebilecek. Aileler için bu durum aranmayacak.

Daha önce 20.00'de sonlandırılan içki satışları da 22.00'ye dek devam edebilecek. Bugünden itibaren ayrıca kültürel faaliyetler, profesyonel spor müsabakaları gibi toplu organizasyonlar da bir takım şartlarla her yerde yapılabilecek. Evvelden müsade alınarak düzenlenecek bu nesil etkinliklerde maksimum 50 izleyiciye izin verilecek. 

Ticari fuarlar da dışarıya ve azami 50 kişiyle düzenlenebilecek. Amatör sporcular seyirci olmadan birlikte antrenman yapabilecek. Açık havadaki düğünlere ve ibadetlere de azami 50 kişinin katılımıyla müsade verilecek. Çocuklar bu sayıya dahil edilmeyecek. Keza eğlence parklarının açık hava kısımları ile bit pazarları da açılabilecek. Aileler evlerinde aynı aileden bundan böyle çocuklar hariç bir yerine iki kişiyi misafir edebilecek.

Belçika'da 24 bin 500 birey hayatını kaybetti

Kovid-19 salgınından birincil başlarda maksimum etkilenen Avrupa ülkesi olan 11 milyon nüfuslu Belçika'da bugüne kadar 1 milyondan pozitif kişi virüse yakalandı. Bu şahısların takriben 24 bin 500'ü hayatını kaybetti.

Ekimdeki ikinci dalgada 15 binin üzerine meydana çıkan olgu sayıları kış başında 2 binlere kadar düşürüldü oysa mart ayında baştan 5 binin üstüne tırmandı. Hükümetin tedbirleri biraz daha sıkılaştırmasıyla jurnal vaka sayısı 3 binin altına indi.

Her gün ortalama 36 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Belçika'da hastanelerde takriben 2 bin 300 birey Kovid-19 tedavisi görüyor. Bu şahısların takriben 730'u yoğun bakımda tutuluyor. Belçika genelinde 2 bin civarında yoğun bakım yatağı bulunuyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Belcika-da-7-aydir-devam-eden-kisitlamalar-kaldirildi-halk-sokaklara-dokuldu/250148