ABD'de fidye yazılımla siber saldırıya uğrayan ülkenin en büyük akaryakıt boru hattı işletmecisinin bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar fidye ödediği ortaya çıktı. İlk gün ödenen fidyeye rağmen hat fakat 5 gün sonradan faaliyete geçebildi.

ABD'de siber saldırıya uğrayan ülkenin en büyük akaryakıt boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline adlı şirketin hacker'lara (bilgisayar korsanı) 5 milyon dolarlık fidye ödediği ortaya çıktı.

Bloomberg'ün konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberde, ödemenin Doğu Avrupalı hacker'lara geçen hafta cuma günü siber saldırının birkaç saat sonrasında kripto para olarak yapıldığı belirtildi.

KRİPTO PARA OLARAK ÖDENDİ

Ödemenin ardındaki hacker'ların boru hattı işletmesinin her tarafta faaliyete geçebilmesi için gerekli parola çözücü dijital bir araç yolladığı fakat gönderilen araç çok yavaş çalıştığı için şirketin kendi imkanlarıyla siber hamle hasarını onarmaya çalıştığı aktarıldı. 

Daha önceki haberlerde, şirketin siber saldırı sonrası boru hattının yeniden faaliyete geçebilmesi için hacker'lara fidye ödeyeceği iddiaları yalanlanmıştı.

ABD hükümetinin de şirketin fidye ödemesinden haberdar olduğu aktarıldı.

Boru hattı önceki gün akşam saatlerinde yeniden faaliyete geçmişti.

Boru hattında yaşanan sorun sebebiyle özellikle ülkenin doğu bölgesinde önemli akaryakıt sorunu yaşanmış, benzin fiyatları yıllar sonra litre başına 3 doların üzerine tırmanmıştı.

FBI ÖDEMEYİN DİYOR LAKIN…

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), siber saldırıyı yapanların dijital gasp konusunda uzman DarkSide adlı grup olduğunu ve Rusya veya Doğu Avrupa ülkelerinin birinde ikamet ettiklerini duyurmuştu.

Kullanıcının programa bitmiş giriş yapabilmesi için belirli bir fidye tutarı ödeyene dek kullanıcının bilgisayarını etkisiz ayla getiren kötücül bir yazılım kullanan hacker'lar, elde ettikleri verileri yayımlama tehdidiyle ikinci kere fidye isteyebiliyorlar.

2020’DE DÖRDE KATLANDI 

FBI, böyle durumlarda şirketlere ödeme yapmamalarını çünkü ödeme sonunda bilgisayar korsanlarının sözlerini tutacaklarının garantisi olmadığını söylüyor ama çoğu şirket böylesi durumlarda fidye ödemeyi seçim ediyor.

Ödemeler genelde siber saldırı sigortasından geri tahsil ediliyor.

Geçen yayımlanan bir rapora kadar, 2020'de böylesi durumlarda hacker'lara ödenen fidye miktarı 2019'a tarafından yüzde 311 artışla 350 milyon dolara yükseldi.

Ödenen sıradan fidye miktarı, 312 bin dolar oldu.

 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Benzin-krizini-cozmek-icin-hackerlara-5-Milyon-dolar-odediler/250383