Ak Parti'de Alevilere en yakın bakan olarak anılan Binali Yıldırım, 'ben Alevi kültürüne uzak bir insan değilim çocukluğumda ve gençliğimde Alevi vatandaşlarla birlikte yaşadım. Bu yüzden Ak Parti'de Alevi vekillerin de olması gerektiğini düşünüyorum, kurucusu olduğu partide Alevi vekiller çıksın diye de özellikle çalışacağım' demişti.

Yine Binali Yıldırım, o açıklamasında 'Binali' adının Alevilerle ilişkilerine dayanan öyküsünü de şöyle anlatmıştı: 'Ailem, benim adımı son derece dürüst, iyiliksever, örnek bir Alevi dedesi olan bir komşumuzdan esinlenerek koymuş. Ben adımı çok seviyorum. Uzun yıllar yaşadığım Erzincan Refahiye'de de Alevilerle Sünniler hep barış içinde, dostça, iç içe yaşıyorlar' Bende bu erdemle büyüdüm demişti...

Ak Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan vaade de dikkat çeken Yıldırım 'Geleneksel irfan merkezleri ve Cemevlerine hukuki statü tanınacak ve ihtiyaçlarının karşılanması için gereken kanunlarda bir takım düzenlemeler yapılacaktır. Bu yıllardır Alevi vatandaşlar tarafından da beklenen bir konudur. Din tartışılmaz. Mevla der ki; bana gelen yol nefes alan canlıların sayısı kadardır. Ne kadar mezhep din varsa herkes özgürce yaşamak durumundadır. İnançları tartışmak birbiri ile yarıştırmak doğru değildir. Bunun yerine birbirini örnek alarak etkileşim içince olması gerekir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Öyle ki, AK Parti’nin hükümet programında yer alan en büyük sürpriz, Alevilerin sorunlarının 1 yıla kalmadan çözüleceğine dair olan bölümdü.  Ahmet Davutoğlu'nun da bizzat katıldığı Alevi temsilcilerle yapılan 5-6 toplantı sonrasında ilk icraatlarından biri, Alevilerin temel sorunlarının çözümü yoluna gitmek kararı olmuştu. Şöyle ki, Cemevlerinin bedava elektrik ve su kullanabilmesi için imar ve belediye kanunlarında değişiklik yapılması, Alevi dedelerine maaş bağlanması, Cemevlerinin geleneksel ‘irfan merkezleri’ ve ‘Cemevleri’ diye adlandırılması gibi çalışmalar tamamlanmış, dosyanın Meclis'e gelmesi bekleniyordu.

Ancak ne oldu bilinmez, Ak Parti programında da yer alan tüm bu çalışmalar için 3-6 ay hedefi koyarken, üzerinden çok zaman geçmesine rağmen henüz bir adım atılmadı. Ak Parti'de adı Alevilere en yakın bakan olarak geçen Binali Yıldırım'ın ise bu konuda ne yapıp yapmayacağı merak konusu...

BİNALİ YILDIRIM BİYOGRAFİSİ

58., 59, 60. ve 61. Hükümet’lerde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmış olan Türk siyem’de AKP’den İstanbul ve 23. Dönem’de AKP’denErzincan milletvekili, 24. Dönemde de AK Parti İzmir milletvekili olarak yer almıştır. 61. Hükümette ismi değiştirilen Ulaştırma Bakanlığı yerine Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmuştur.

Binali Yıldırım alevi kökenlidir.

Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955 tarihinde, RefahiyeErzincan’da dünyaya geldi. Baba adı Dursun, anne adı Bahar'dır.İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.

1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.

İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) ‘da Genel Müdürlük görevinde bulundu. Bu görevi sırasında İstanbul'da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı.

Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes veTurgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul'a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO'yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına soktu.

1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.

Binali Yıldırım, 58. Hükümet (Abdullah Gül Hükümeti), 59. ve 60. Hükümetler (I. Ve II. Recep Tayyip Erdoğan Hükümetleri) dönemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul ve 23. Dönem AKPErzincan milletvekilliği görevlerinde bulundu.
Bakanlığı sırasında gerçekleşen 22 Temmuz 2004 tarihli Pamukova Tren Kazası’nda 41 yolcunun vefat etmesi ve 80 yolcunun yaralanmasına ve de olay sonucunda oluşan kamuoyunun yoğun baskısına rağmen kazada sorumluluk kabul etmedi ve de istifasını vermedi. Yıldırım ayrıca Youtube’un kapanmasına yönelik yoğun eylemleri ile uluslararası kamuoyunda sansürü teşvik eden bir figür olarak dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz 2011’de açıkladığı “Ustalık Kabinesi” olan 61. hükümette Binali Yıldırım, Türkiye’nin 71. Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu.

2007’den bu yana İsveç’te bulunan Dünya Denizcilik Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Binali Yıldırım’a verilen fahri doktora unvanları şunlardır: 20 Temmuz 2006 Girne Amerikan Üniversitesi, 19 Haziran 2009 Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, 7 Mayıs 2010 Cumhuriyet Üniversitesi, 29 Eylül 2010 Yozgat Bozok Üniversitesi, 28 Şubat 2011 Anadolu Üniversitesi. 12 Eylül 2011 Erzincan Üniversitesi, 20 Eylül 2011 Kırklareli Üniversitesi, 23 Aralık 2011 Almanya Berlin Teknik Üniversitesi, 6 Haziran 2012 Pamukkale Üniversitesi, 2 Aralık 2012 tarihinde Dünya Denizcilik Üniversitesi, 22 Mart 2013 Tarihinde Okan Üniversitesi'nden Fahri Doktora aldı

Semiha Yıldırım ile evli olan ve üç çocuk babası olan Binali Yıldırım, İngilizce veFransızca bilmektedir.

Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan ve kızı Büşra'nın “Derin Denizcilik Gemi Taşımacılık Sanayi ve limited şirketi” adında firmaları vardır.
1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde İzmir milletvekili seçildi.

24 Kasım 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hazırlayıp sunduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 64. Hükümet kabinesinde Ulaştırma Bakanı olarak görevlendirildi.

BAKANLIĞI DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN ÖNEMLİ PROJELER : 

2003 – 2013 yılları arasında 17.500 km bölünmüş yol inşaatı
2002 yılında 26 adet olan aktif havalimanı sayısının 55’e çıkarılması
Ankara – Eskişehir, Ankara – Konya, Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri
Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması,
İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbine bağlayacak olan Avrasya Tüneli
3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü)
İstanbul – İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü
1213 km Yüksek Hızlı Tren demiryolu hattı inşaası, 9350 km konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi
Avrupa’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan Çandarlı Limanı
Dünya’nın en büyük havalimanlarından biri olacak olan İstanbul 3. Havalimanı
Dünyada %5 büyüyen havacılık sektöründe Türkiye’de %15 lik büyüme
19 Mayıs 2016 tarihinde AK parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığa aday gösterildi.