Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve AK Parti İstanbul Megakent Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, A canlı yayınında gündeme ait sualleri cevapladı.

Tercih çalışmalarına müteveccih bilgi veren Yıldırım, 18 Şubat itibariyle partilerin resmen adaylarını göstereceğini, tercih heyetinin araştırarak itirazları değerlendireceğini, 2 Mart günü kesin listelerin bülten edileceğini andırdırdı.

Dolayısıyla 18 Şubat tarihine kadar yapılan çalışmaların hazırlık mahiyetinde olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu tercih yarıyılı azıcık daha uzun gibi gözüküyor. Sahada zaman zaman ziyaretler yapıyorum. Gördüğüm şey, yurttaş henüz tercih havasına girmiş gözükmüyor. Adayları tanımaya çalışıyor. Bizim için İstanbul ehemmiyetli. İstanbul'un popülasyonu 15 milyon 67 bin 724. Dolayısıyla İstanbul Türkiye'nin 5'te birine popülasyon olarak sahip." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, 31 Mart mahallî tercihlerinin 15. tercihi olacağını dile getirerek, "17 sene içinde 15 tercih geçirdik. 3 Kasım 2002'de başlıyor. Bunun içinde 6 genel tercih, 3 mahallî tercih, halkoylamasılar var. Dolayısıyla 14 tercih geride kaldı. Şimdi 15. tercihimize gireceğiz. 14 tercihin 14'ünde de ulusumuzun takviyesini alarak yola devam dedik. Bu tercih benim için çok özel. " diye konuştu.

Bir sual üzerine Yıldırım, CHP'nin İstanbul Megakent Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu ile Başbakanlığı yarıyılında Beylikdüzü ilçesiyle alakalı bir mesele vesilesiyle görüştüğünü, aday olduktan sonra da kendisini telefonla arayarak "hayırlı olsun" dediğini belirtti.

HDP'nin CHP-İYİ Parti adayına takviyeyi ve İstanbul'da aday göstermemesine ait sual üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Başbakanlığım sırasında, parlamenter sistemi değiştirip başkanlık sistemine geçiş için bir süreç başlattık. Bu süreç 4 Ekim 2016'da başladı. Başkanlık sistemine müteveccih bir ittifak oluşturduk Sayın Bahçeli ile. Meclis'e, Tüzük farklılık önerimizi verdik, Meclis görüşmelerini beraber yaptık, daha sonra halk oylamasında 'Evet' kampanyasını beraber yaptık. O kampanyanın karşısında da 'Hayır' kampanyası oluştu. O zaman İYİ Parti yoktu. Kim vardı? CHP ve HDP vardı. 'Evet' ile Tüzük farklılığı kabul edildi. Onun arttan da 24 Haziran tercihleri hakikatleşti ve Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlık sisteminin ilk Başkanı seçildi. 27. yarıyıl meclisi de yeni sistemin aynı gün muhakkak oldu. Ben, Başbakanlık görevime vazgeçtim, son Başbakan olarak tarihe geçtik. Sonra yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak Meclisimiz ve milletvekillerimizin istemiyle seçildim. Hala bu vazifedeyim. 18 Şubat itibariyle de bu vazifemi İstanbul Megakent Belediye Başkanlığı adaylığım sebebine vazgeçeceğim."

Mahallî tercih sürecinde de iki ittifakın olduğunu belirten Yıldırım, "Bu da benim usuma şunu getiriyor; İstanbul iki yaka bir sevda. Başka Bir Deyişle Cumhur İttifakı'nı bir yaka, Ulus İttifakı'nı başka bir yaka sayarsanız, İstanbul'un fiziki pozisyonuna da uyuyor ama benim hiç tutku etmediğim bir şey, İstanbul tercihlerinin bu ittifakların çabasının gölgesinde kalması. Ben isterim ki yurttaşlarımız, bizi dinlesinler. İstanbul ile alakalı gayelerimizi, projelerimizi, vizyonumuzu anlatalım. Yoksa ittifakların genel politikaya müteveccih gayretlerinin gölgesinde İstanbul tercihi geçmesin." dedi.

"KİMSE KÜRTLERİN OYUNU KENDİ CEBİNDE SANMASIN"

HDP'nin İstanbul'da aday çıkarmamak biçiminde bir duruş sergilediğini, bunun ne anlama geldiğini seçmenin değerlendireceğini dile getiren Yıldırım, "CHP tarafından seçilen bazı ilçe adaylarına baktığımız zaman HDP'nin nerede durduğu gayet besbelli. 15 Temmuz darbe teşebbüsünden beri HDP bizim yanımızda hiç yer almadı, hep CHP'nin yanında yer aldı. Bu sefer de gidişat aynı olacak. Bunun için kahinliğe ihtiyaç yok. Kim hangi ittifakta olursa olsun, rey kullanan İstanbulluların yardımına talibim ve tamamının belediye başkanı olacağım. Kimse, Kürtlerin oyunu kendi cebinde sanmasın. Kimse, öteki cemiyet kesimlerinin oyunu cebinde sanmasın. İstanbullulardan beklediğim, İstanbul'un geleceği için karar verin, İstanbul partisi diye vakaya bakın, İstanbul'un işlerini en iyi biçimde kim görecekse ona göre karar verin diye arz ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhur İttifakı'nda genel başkanlar seviyesinde ortak miting çalışması yapıldığını belirten Yıldırım, Beşiktaş, Maltepe, Silivri adaylarının Milliyetçi Hareket Partisinden olduğunu, İstanbul ilçeleri seviyesinde birlikte çalışacaklarını kaydoldu.

Binali Yıldırım "Bu pespayeler Akıncı Üssünü işgal etmişler ve Eskişehir Hava Harekat Merkezi'ni devre dışı vazgeçmişlerdi. Biz insanlar üzerine pespaye uçuş yapan, bomba indiren uçakları yasaklamak için başka başka merkezlerden uçak kaldırmaya karar verdik. Bunun için 4 saat gayret ettik ve sonunda muvaffak olduk. O uçakların kalkıp gelmesiyle darbe teşebbüsünün seyri değişti." dedi ve ardından erişim mevzusuna değindi. Yıldırım erişim mevzusuyla alakalı da "Gebze - Halkalı hattı, 10 Mart'tan itibaren erişime hazır hale gelecek. Erişim meselesini ben çözerim. İstanbul trafiğinde gevşeme seneden seneye görülecek, amaç trafikte bekleme vaktini 25 dakikaya düşürmek. dedi.

AVRASYA TÜNELİ

"2012'de esasını atana kadar Avrasya Tüneli projesini kimse öğrenmiyordu. Avrasya Tüneli geçiş fiyatı Maliyet çoğalışı olmayacak. Maliyetler sene sonuna kadar aynı."