İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın evsahipliğinde yapılan engelli forumunun açılışına Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durum Koordinatörü Stephen O'Brien ve Türkiye Cumhuriyeti Çok Taraflı Politikalardan Sorumlu Büyükelçi Hasan Ulusoy katıldı.

Engelli Forumu’nda birçok ülkeden insani yardım, krizler ve engellilik konusunda çalışan üst düzey görevli katıldı. Forum, insani yardım politikalarının engellileri nasıl kapsadığına odaklanıyor. Ayrıca yaşanan insani krizlerden yola çıkarak bu krizlerin engellilik konusundaki kapsamına yönelik tecrübeler de değerlendiriliyor. 

TARİHTE İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLENİYOR

Küresel insani yardım politikalarının belirleneceği BM Dünya İnsani Zirvesi tarihte ilk kez Türkiye’de düzenleniyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50’nin üzerinde bakan katılması bekleniyor. 

Türkiye, son yıllarda yaptığı insani yardımlarla küresel insani merkez haline geldi. Küresel İnsani Yardım 2013, 2014 ve 2015 raporlarına göre; Türkiye, ‘3 yıl üst üste dünyanın en fazla insani yardım yapan 3. ülkesi’ oldu. Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3’üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.