Borcu olanlara müjde. Faizden kurtaracak yeni bir hamle daha yapıldı. Öğrenci kredisinden, ücret borcuna ve krediye değin milyonlarca vatandaşın 200 milyarlık borcu bitmiş yapılandırılıyor. İşte kaçırılmayacak fırsatın ayrıntıları, kullanım şartları ve tarihine ilişkin son dakika detayları

Aidat, prim, yönetimsel para cezası, genel afiyet sigortası, öğrenci kredisini yatıramayan milyonlarca vatandaşın 200 milyarlık borcunu yapılandıran hükümet, pandemi sürecini de dikkate alarak barıştırma elini bir daha uzattı.

Aidat mükellefi için sigorta niteliğindeki matrah ve vergi artırımı, stok düzeltme beyanı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, taşınmazların açıklanmış değerinin yükseltilmesi, çek, bağ, kredi borcunu ödeyenlere sicil affı ile milyonlarca yurttaş, işletme nefes alacak. İşte ayrıca borçtan kurtaracak hem de edilgen çıkış sağlayacak olan hamlenin son dakika detayları;

BEKLENEN RÖPORTAJ BU HAFTA 

ÖNERGE bu hafta Meclis'te görüşülerek yaşama geçirilecek ve başvurular başlayacak.

Geçen yıl 3 binin üzerinde mükellefe ilişkin denetimlerde 3.5 milyar liralık vergi matrah ve ücret farkı üzerinden 68 milyon lira cinayet kesildi. Yeni düzenleme ile matrah artırımı yapılan yıllar için ödenti incelemesi yapılmayacak.

10 SORUDA YAPILANDIRMANIN DETAYLARI

İhtilaflı, incelemesi sürekli alacaklar için yapılan düzenleme ile alacakların Hazine'ye intikali sağlanacak. İşletmelerin bilançolarında bulunan kıymetler için baştan değer biçme olanağı sağlanarak bilançolarda aktüel değerleri ile yer alması, gerçeği yansıtması sağlanacak. Yasa teklifinde sağlanan kolaylıklar ve merak edilen 10 sorunun yanıtı şöyle:

Geçen yıl kasımda meydana çıkan yasanın başvuru tarihi, birincil taksit ödeme süresi bir ay ötelenmişti. Yapılandırma süresi 1 Şubat 2021'e, birincil taksit ödemesi de marta uzatılmıştı.

İlk iki taksiti ödeyenler mayıs sonuna kadar üçüncü taksiti ödeyecek. Borçlu talep ederse yeni yapılandırmadan yararlanabilecek. Böylece borç zamana yayılmış olacak. Yeni düzenlemeden yararlanabilmek için birincil iki taksitin ödenmesi gerekiyor.

Yeni düzenlemeyle yapılandırma hükümleri, taksitler değişecek mi?

Ödenen taksitler için kasımdaki yasal düzenlemenin hükümleri geçerli olacak. Ödenen taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi aralarında geçen süre için tercih edilen taksit süresine yerinde katsayı uygulanacak. Kalan taksitlere konu alacaklar vadesinde ödenmeyen alacak kabul edilerek yeni düzenlemeye tarafından yapılandırılacak. Yeni düzenleme ile daha önceki yasa kapsamındaki taksitleri ödemek yerine kalan borcunu yeniden 6, 9, 12 ve 18 takside bölünebilecek.

Yeni taksitlendirmede katsayılar benzer mı olacak?

Yeni yapılandırmada katsayılar değişiyor. Geçen yıl altı taksit için katsayı 1.045, dokuz taksit için 1.083, 12 taksit için 1.105, 18 taksit için 1.15 uygulandı. Yeni yapılandırmada ise 6 taksit için 1.09, 9 taksit için 1.135, 12 taksit için 1.18, 18 taksit için ise 1.27 olarak belirlendi.

Hesaplanan tutarların tamamını birincil taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödeyenlere katsayı uygulanmayacak, borcun yüzde 90'ı silinecek.

Başvurular ne vakit başlayacak?

Edinilen son dakika bilgisine kadar yapılandırma başvurusu için yasa çıktıktan sonradan 31 Ağustos'a değin tatbik yapılması gerekiyor. Ücret borçları için ilk taksit son ödeme günü 30 Eylül, sigorta borçluları için de 31 Ekim olacak. Bilgi ve prim alacakları kredi kartı ile ödenebilecek. İlk iki taksitin süresinde bütün ödenmemesi, bir takvim yılında ikiden artı taksitin süresinde ödenmemesi veya beceriksiz ödenmesi halinde düzenlemeden faydalanma hakkı kaybedilecek.

Matrah artırımında ödenti oranı ne olacak?

Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarını artırarak ödeyenler hakkında artırımda bulunulan yıllar için analiz ve bu yıllara ilişkin olarak bir tarhiyat yapılmayacak. Artırılan matrahlar yüzde 20'den vergilendirilecek. Artırılan matrah, 2020 için 127 bin 500, 2019 için 112 bin 400, 2018 için 105 bin 800 liradan eksik olamayacak. Beyannamesini vaktinde vermiş ve vergisini ödemiş olanlar ise yüzde 15 vergiye ast tutulacak.

Matrah artırımı yapanların ücret incelemesi sona erecek mi? 

Mükellefler, incelemesi devam eden yıllar için de matrah ve aidat artırımında bulanabilecekler. Matrah ve vergi artırımında bulunulması, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlanılmış olan vergi incelemelerine engel oluşturmuyor.

Artırımda bulunulan yıllar ve ödenti türlerinde, yürürlük tarihinden önce başlanılmış olan aidat incelemelerinin tamamlanması için 2 ay vakit veriliyor. Bu sürede sonuçlandırılamayan ücret incelemelerine devam edilemiyor.

Artırım yapanların devreden zararları siliniyor mu?

Matrah artırımında yer alan mükelleflerin artırımda bulundukları yıl veya yıllara ilişkin 2021'e devreden zararlarının yüzde 50'si siliniyor. Yani, artırım yapılan yıllarla ilgili olarak 2021 yılına devredilen zararların yüzde 50'sinin mahsup imkânı ortadan kalkıyor.

Kimler matrah ve ödenti artırımından yararlanamıyor?

Defter, kayıt ve belgeleri değil edenler, terörden hüküm giyenler, haklarında terör örgütlerine veya ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilenler, genel kolluk kuvvetleri ya da MASAK tarafından yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar zarfında vergi incelemesi yapılanlar matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaklar.

Stok affında KDV'nin ne kadarı yatırılacak?

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan, emtia, alet, teçhizat ve demirbaşları rayiç değer üzerinden 31 Ağustos'a kadar deftere kayıt ettirebilecekr. Bildirime dahil edilen kıymetler için amortisman ayrılmayacak. Bunlar için alt oldukları oranların yarısı esas alınarak KDV hesaplanacak ve ayrı bir şartname ile beyan edilerek ödenecek.

Sicil affının kapsamı ne olacak?

Karşılıksız çıkan çek, protestolu senet, kredi kartı ve kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen şahısların yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak. Düzenleme 20 Mayıs tarihini esas alacak. Bu tarihten önce kullandığı kredilerin asıl para ya da faiz ödemelerini aksatan kişilerin kayıtları, borçların tamamının ödenmesi veya tekrar yapılandırılması halinde dikkate alınmayacak.

Hazal Alev/Sabah

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Borcu-olan-dikkat-200-Milyarlik-yeni-hamle-/250780