Güne 8,40'ın altında başlayan dolar/TL öğleden sonra 8,45'i görürken, avro/TL de 10,35 ile rekor kırdı.

Borsada kayıp yüzde 3'ü aşarken, Reuters piyasalardaki hareketi "CHP'nin erken tercih çağrısı ve Sedat Peker'in açıklamalarının siyaseti nasıl etkileyeceğine dair belirsizliğe" bağladı.

Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58 seviyesinin anında aşağıda birkaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandını bugün belirgin bir şekilde yukarı kırarken bankacılar TL cinsi yatırım araçlarının tamamında kararsızlık nedeniyle sert satışlar görüldüğünü söylediler.

Öğleden sonra belirginleşen satmak baskısıyla avro/TL tarihi zirveyi görürken dolar/TL 8.4520’ye dek yükseldi. BIST 100 endeksinde kayıplar yüzde 3’ü aşarken bankacılık endeksi yüzde 2’nin üzerinde kayıpla işlem görüyor. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Sedat Peker videolarının ardından tercih çağrıları ve ‘gündemi değiştirebilecek bir gelişme olur mu acaba’ endişesi bir anda piyasada satmak yarattı” dedi.

CHP’DEN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade, dün organize kabahat örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker’in yayınladığı videolarda bakanlar ve eski hükümet görevlileri hakkında dile getirdiği suçlayıcı iddiaları “saçmalık” olarak değerlendirerek, istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı.

Bunun üstüne bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Aristokrat’nun yalnız olmadığını belirterek desteklerken, muhalefet ise AKP’nin hesap vermesi gerektiğine aksan yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu keza gelinen noktada seçime gidilmesi gerektiğini söyledi ve “Erdoğan Türkiye için bundan böyle bir Milli Emniyet sorunudur. Hırsızlığın ayyuka çıktığı rüşvetin sıradanlaştığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Bir başka bankacı ise “Kılıçdaroğlu açıklamaları erken tercih geliyor olarak alındı. 16.00’dan sonra borsa bundan çöktü” dedi. 

Son dönemde muhalefet ekonomi başta olmak üzere iktidarın idare kabiliyetini kaybettiğini belirterek sıkça tercih çağrısı yapıyor. Ancak AKP ve MHP tercih tarihinin 2023 olduğunu, kendilerinin baştan iktidar olacağını savunuyor.

TL HARİCİNDE DOLAR KARŞISINDA DEĞERINDE KAYBEDEN PARA YOK

TL’nin bugünkü seyri satmak baskısının iyice Türkiye özelinde olduğunu da gösteriyor. Gelişmekte olan para birimleri genelinde bugün yüzde 0.1 ile yüzde 0.6 arasında bedel kazancı yaşanırken TL dolar karşısında bugün yüzde 0.6 değer kaybediyor. Dolar küresel piyasalarda cılız seyrini sürdürürken TL haricinde dolar aleyhinde bugün bedel kaybeden bir diğer para birimi bulunmuyor.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin altında açıklanan ABD verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin değişmez tutulacağına karşın açıklamalarının yatırımcıların enflasyon sebebiyle faizlerin artacağına karşın endişelerini bastırmasıyla son dönemlerde seyrettiği aralığın en düşük seviyesinde.

Dünya genelinde pandemiden toparlanma devam ederken, ABD’de faizlerin düşük olmasından nedeniyle paranın haricen kaçacağını düşünen yatırımcılar dolar pozisyonlarını şipşak satıyorlar. Nisan ayında enflasyonda yaşanan artışın Fed’in para politikasına karşın şüphelere yol açmasının arkasından yatırımcılar dolar pozisyonlarında artışa gitme konusunda son derece temkinli davransalar da, Fed’in dün gece yaptığı açıklamalar içlerini rahatlatmış gibi gözüküyor.

Dolar endeksi dün yüzde 0.2 gerilemesinin gerisinde kayıplarını toparlayarak 89,853 ile son dört ayın en az seviyesinin birazcık üzerinde.

Dolardaki küresel kuvvetsiz seyre rağmen Dolar/TL 17.13’te 8.4400/8.4500 seviyesinde, avro/TL benzer saatte 10.3344/10.3422, sepet bazında TL 9.3878/9.3940 düzeyindeydi.

öte taraftan 5 sene vadeli CDS aynı saatte 396/400 seviyesinde bulunuyor.

TL FAZLA ALINGAN

Bankacılar TL’nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına, hem de dolardaki değerlenmeye karşısında oldukça hassas bir para birimi olduğuna dikkat çekerken, tanıdık olmayan yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzaktan durmaya devam ediyorlar.

BIST 100 Endeksi'nde düşüş gün içerisinde yüzde 3'ü aşarken Avro/TL yüzde 1'e yakın yükselişle tüm zamanların zirvesini fark etti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Borsa-sert-dustu-doviz-kurlari-yukseldi/250879