Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması sebebiyle turistler, İstanbul'a yakınlığı ile aşina Ege'nin incisi Bozcaada'daki otelleri tercih etti.

 Hem tarihi ve kültürel bir gezi amacıyla da Bozcaada karşısında konumlanan Kemallı köyüne akın ettiler. Özellikle  Paris Louvre Müzesine taşınan tarihi eserleriyle dikkatleri üzerine toplayan Kemallı bundan böyle Bozcaada'ya gidenlerin sürekli bir durağı haline geldi.

Bozcaada karşı yer alan Kemallı Köyü; Romalılardan, Selçuklulardan ve Osmanlılardan günümüze, "yüzyıllardır" üretimin ve yaşamın sürekli devam ettiği ender köylerden biridir.

Kemallı, 1300'lü tarihlerden bu yana, Selçuklu Devleti döneminde yelken direği beyi olarak devir yapmış olan Kemal Bey'in adı ile anılmaktadır.

Çanakkale Ezine'nin Kemallı köyü, özellikle ezine peyniri ve taş baskı zeytinyağı üretimi ile ünlü. Burası bununla birlikte tatilcilerin Bozcaada dönüşü vazgeçilmez durağı. 

Kemallı Gölü, muhteşem doğası ve oksijen deposu olarak aşina havasıyla bölgeyi bilen tatilcilerin, doğa ve sıhhat yürüyüşü destinasyonu.

Yunan mitolojisinde buraların, Tanrı tarafından "İnsanlar, ömür bulsun diye yaratıldığı" belirtilir oysa; Kemallı'da yaşayanlar bu hipotezi kanıtlıyor. Şu an Kemallı’da 90 yaşın üzerinde insanlar da yaşamakta. 

• Kemallı'da 2500 sene önceki Roma döneminden kalma antik yol, antik dev sütun keza Selçuklu ve erken dönem Osmanlı tarihine ait eserler bulunmakta.

• Roma döneminde Herkül ile karşılaştırılan gladyatör Melanippos'un kabir yazıtı Tarihi Kemallı Köyünde bulunmuş ve sonra Paris'te bulunan Louvre Müzesi’ne taşınmıştır.

• Kemallı'da, kütüphane, taş zorlama zeytinyağı üretimi, hakiki ezine peyniri üretimi, termal su, göl, futbol, voleybol ve basket sahası bulunmaktadır.

• Köyde bulunan, Kemal Bey Hamamı, 1354 yılında yapı edilmiş olup, "Osmanlı'nın birincil hamamlarından" biridir.

• 1382 tarihinde Asilhan Bey göre yapımı tamamlanan, Selçuklu motiflerine sahip olan Camiisi, bu dönem mimari eserler konusunda üstad olarak kabul edilen Prof. Dr. Ekrem Hakkı Eyverdi’ye tarafından; erken dönem Osmanlı eserleri arasında en benzersiz örneklerden biridir.

Bayram tatili her tarafında Bozcaada'yı ve Bozcaada karşı yer alan tarihi Kemallı köyünü günübirlik ve yatılı olarak ziyaret edecek tatilcilerin sayısının 20 bine ulaşacağı bilgisine ulaşıldı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bozcaada-dolunca-turistler-Kemalli-ya-akin-etti/253125