Yılın ilk dört ayında Türkiye’den Birleşmiş Krallık’a yapılan ihracat, geçtiğimiz yılın benzer dönemine kadar yüzde 34,1 artarak 3,72 milyar dolar oldu. Benzer dönemde AB ülkelerinin bu pazara ihracatı takriben yüzde 30 küçüldü.

Birleşik Krallık’la imzalanan Bağımsızlık Ticaret Anlaşması, Türkiye'yi bu pazarda diğer ülkelerinden daha avantajlı konuma getirdi.

Türk ihracatçılar, geçtiğimiz yılı Brexit sonrası Birleşik Krallık ile imzalanabilecek Bağımsızlık Ticaret Anlaşması (STA) beklentisiyle geçirdi. STA anlaşması ise sene sonunda yapıldı. 29 Aralık 2020 tarihinde imzalanan STA sonrasında, bu pazara ihracatın ciddi şekilde artacağını savunan ihracatçılar yılın birincil dört ayındaki rakamlara göre haklı çıktılar.

Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu pazara ihracatı yüzde 25 ila 30 aralarında azalırken, Türkiye’nin aldığı pay artıyor. International Trade Center (ITC) verilerine kadar, Türkiye’nin Birleşik Krallık’ın ithalatından aldığı pay 2018 yılında 1,71 iken, bu oran 2019’da 1,75’e, 2020’de ise 1,82’ye çıktı. Yılın birincil dört ayında Birleşmiş Krallık’a yapılan ihracat, bütün zamanların en iyi performansı oldu. Bu pazara Ocak-Nisan döneminde 3,72 milyar dolar ihracat yapılırken, büyüme yüzde 34,1 oldu. Pandemi öncesi dönemle kıyaslandığında ise 2019 yılında 3,45 milyar dolar ihracat yapılmıştı.

İlk 10 sektörde artma ivmesi

Sektör bazında baktığımızda ise bu pazarda en başarılı birincil 10 sektör de kayda değer artışlar kaydetti. İlk üç ayda, geçen yılın benzer dönemine tarafından lider sektör olan otomotiv 977,5 milyon dolar ihracatla yüzde 50,2’lik artma sağladı. Otomotivi, yüzde 66,6’lık artışla elektrik elektronik, yüzde 33,7’lik artışla hazırlanmış giyim ve konfeksiyon, yüzde 25,2’lük artışla kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 72,8’lik artışla demir ve demir dışı metaller takip etti.

Otomotiv sektöründe bu pazarda en başarılı mahsul eşya taşımaya kasten motorlu taşıtlar oldu. Elektrik elektronikte alçak gerilim enerji kabloları, kimyevi maddeler ve mamullerinde plastikler ve mamulleri ürünü, demir ve demir dışında bakır tel ve örme halatlar, çelikte dikişli boru, tekstil ve hammaddelerinde iplik, deride ise ayakkabı ilk sırayı alan ürünler oldu.

Türkiye’nin satabileceği 1,817 mahsul daha var

Birleşik Krallık’ın 2020 yılında en fazla ithalat gerçekleştirdiği ilk 3 sektöre baktığımızda; 115 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 109 milyar dolarla mücevher ve 87 milyar dolarla elektrik elektronik sektörleri yer alıyor. Türkiye’den en fazla ithalatı ise 2,28 milyar dolarla otomotiv endüstrisi, 1,76 milyar dolarla hazırlanmış giyim ve konfeksiyon ve 1,74 milyar dolarla elektrik elektronik sektörlerinden gerçekleştirdi. TİM verilerine göre, Birleşik Krallık, Türkiye’den 2 bin 827 mahsul ithal ederken bunların 1.291’i rekabetçi Türk ihraç ürünlerinden oluşuyor.

Türkiye’nin Birleşik Krallık pazarına satabileceği 240’ı milletlerarası piyasalarda rekabet üstünlüğüne sahip elde etmek üzere, 1.817 ürün daha olduğunu tespit edildi. Birleşmiş Krallık, bu ürünlerde Türkiye dışındaki tedarikçilerden 89,7 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye ise bu ülke dışındaki pazarlara toplam 11,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Birlik başkanları performanstan hoşnut

Elektrik Elektronik İhracatçılar Birliği Başkanı Güven Uçkan: Sektörümüz yılın birincil üç ayında başarılı bir performans sergiledi. Sektörümüzü oluşturan beyaz eşya, elektronik, elektrik, elektrik üretim bölüştürme ekipmanları ve kablo mülk gruplarının hepsinde ilk çeyrekte önemli düzeyde ihracat artışları meydana geldi. Brexit nedeniyle Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden yaptığı ithalat ocak ayında rekor seviyede düştü. Ülkemizin Birleşik Krallık’a ihracatındaki artış ise sinyâl. Birleşmiş Krallık ile ülkemiz aralarında imzalanan STA’nın önemi bu çerçevede ortaya çıkıyor.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister: Birleşmiş Krallık ile ülkemiz aralarında yapılan STA ile sanayi ürünlerinde gümrük vergisi sıfırlandı. Böylece mümkün ekstra maliyet yükünden kurtulmuş olduk. Dolayısıyla ihracatımızı mevcut haklarımızı koruyarak, aksatmadan devam ettirebiliyoruz. Brexit ile birlikte Birleşmiş Krallık, bu yılbaşından itibaren, AB REACH yönetmelik kapsamından da çıktı ve bundan böyle UK REACH tüzüğünü yürürlüğe koydu. Bu kapsamda ihracatçı firmalarımızın UK-REACH’e de keza armoni sağlamaları gerekiyor.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki: Türkiye’nin ikinci, sektörümüzün üçüncü en büyük ihracat pazarı konumundaki Birleşmiş Krallık’la imzalanan STA ile birlikte, önümüzdeki iki sene içinde, daha da derin ticaret ilişkilerine yönelik çok daha ayrıntılı bir ticaret anlaşması için alıştırma fırsatımız olacak. Son birkaç yıldır Avrupa’nın olduğu gibi Birleşmiş Krallık’ta da imal, Çin'e bağımlı ışık halkası gelmişti. Nihayet bu durumun olumsuzluğunu saptama ederek miktar kaynaklarını çeşitlendirmenin önemini ayrım ettiler. Birleşik Krallık’a Çin'den fazla daha yakın olan ülkemizin bu stratejik değişimden yararlanması gerekiyor.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan: STA’nın Brexit sonrası yaşanmış olan belirsizlikleri ortadan kaldırması, genel anlamda iki ülke arasındaki ticari ilişkileri iyileştirmesi ve ticarette olumlu bir hava yaratması bekleniyor. Çelik sektörü özelinde baktığımızda, 2018 yılından bu yana Avrupa Birliği Korunma Önlemi kapsamında çelik ithalatına kota uygulamaktadır. Birleşmiş Krallık, Brexit sonrası bu uygulamaya kendi çizdiği çerçeve kapsamında devam etme kararı aldı. STA ticareti fazla yönde etkilese dahi, kotalar devam ettiği sürece çelik sektörüne beklendiği kadar üstünlük sağlayamayabilir.

İstanbul Dokuma Hammaddeleri ve İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Yetim: Birleşmiş Krallık’ın AB’den bölünme sürecini 2017 yılından beri fazla yakından takip ettik. STA ile birlikte ticaret kesintiye uğramamış ve ihracatçılarımız aidat yükü ile aleyhinde karşıya kalmamış oldu. Birleşmiş Krallık özelinde sektörümüzün pazar payını artırmaya yönelik bir tesir analizi çalışması başlattık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda belirlenen yol haritası ve stratejiler bir uçtan bir uca, Birleşmiş Krallık’a tekstil ihracatımızın 2021 yılında 600 milyon dolar seviyelerine ulaşmasını, orta vadede ise 1 milyar doların üzerinde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.

İstanbul Cilt ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak: Birleşmiş Krallık, yüksek alım gücüyle bizim için daima niyet ülkeler arasında yer aldı. AB’den bölünme sürecinin ise yeni fırsatları berberinde getireceğini görüyoruz. Bu koşul pazarı bizim için çok daha kayda değer ayla getirdi, STA’nın avantajını kullanarak bu pazara daha da yoğunlaştık. Bilhassa Birleşmiş Krallık’ta pandeminin etkisinin azalması ve hayatın normale dönmesi ile birlikte sektörümüzün İngiltere’deki pazar payının 2021 yılında bir önceki yıla tarafından yüzde 30 büyüyeceğini öngörüyoruz.

İmam Güneş/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Brexit-Turkiye-ye-yaradi-ihracat-yuzde-34-artti/250079