Yapım emri Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen Çamlıca Tepesi'nde bulunan Çamlıca Cami'nin yapımı tamamlandı.İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği  Başkanı Ergin Külünk, yaptığı açıklamada, temel atma töreninde  camiyi Kadir Gecesi'nde açacaklarının sözünü verdiklerini anımsattı.
Caminin dışında yapılan başka projeler sebebiyle inşaatın uzadığını  belirten Külünk, "Önümüzdeki cumayı cumartesiye bağlayan gece 1 Temmuz Kadir  Gecesi. Sözümüzü tutmak adına bir geceliğine camimizin avlusunda sembolik bir  kalabalıkla Enderun usulü teravih namazı kılacağız. Camimiz açılmıyor, şu an  inşaat halinde. İçerisinde 350 bin metreküp iskele bulunmakta ama biz söz  verdiğimiz için Kadir Gecesi sembolik bir kalabalıkla teravih namazı icra  edeceğiz." dedi.
Devam eden yapım çalışmaları kapsamında, 6 minarenin kubbeleri ve  alemlerinin takıldığını aktaran Külünk, şu bilgileri verdi:
"Ana kubbenin betonunu temel atma merasiminden 1071 gün sonra güzel  bir tesadüf, bitirdik. Camide şu an 350 kişilik insan gücüyle projemizi  yürütüyoruz. İstanbul ve İstanbul dışındaki 10'a yakın atölyede de bizim için  işler yapılıyor, 500 kadar insan da orada çalışıyor. Yaklaşık 850 kişilik bir  insan gücüyle biz bu projeyi ayağa kaldırmaya devam ediyoruz.  Seramik, çini,  mermer, taş, alçı ve ahşap doğrama işlerimiz için şu an 10’ yakın atölye bizim  için üretim yapmakta."

"60 BİN KİŞİ AYNI ANDA İBADET EDEBİLECEK"

Külünk, salt bir cami inşa etmediklerini, caminin bir kültür kompleksi  olarak tasarlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Geleneksel anlamda da bir külliye olarak tasarlandı. 11 bin metrekare  büyüklüğünde bir müzemiz, 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerimiz, 3  bin metrekare büyüklüğünde bir kütüphanemiz, bin kişilik bir konferans salonumuz,  8 de sanat atölyemiz var. 3 bin 500 araçlık kapalı otoparka sahibiz. Fakat  bunların hepsinin yanında sivil savunma anlamında biz özelliğimiz var. Kapalı  bölgelerimizde 100 bin insanı barındırabilecek alana sahibiz. Bu proje yapılırken  İstanbul için düşünülen deprem katsayısının üzerinde katsayı dikkate alınarak  yapıldı. Bu açıdan bu ihtiyacın da karışılacağını düşünüyoruz. Camimizin halı  serili alanında 25 bin kişi, avluda 12 bin 500 kişi, dış avlu da dikkate alındığı  zaman yaklaşık olarak 60 bin kişi bu camide aynı anda ibadet edebilecek."
Bu çalışmanın bir anıt eser, bir tarihi eser olarak tasarlandığını  ifade eden Külünk, "Yarına yönelik bir ecdat eseri olması ve bir dönem eseri  olması için tasarlandı ve yapılıyor. bugün bize ecdadın miras bıraktığı tarihi  eserleri nasıl koruyup, gözetip, bizden sonraki kuşaklara iletmek gibi bir  vazifemiz varsa inşallah birkaç on sene sonra bu eser de tarihi eserler sınıfında  yerini alır diye ümit ediyoruz." diye konuştu.