CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, halk kurumlarında ansızın pozitif görevde bulunarak pat diye fazla maaş almasını engellemeye yönelik kanun teklifi hazırladı, Meclis'e sundu. Bakan, "Ülkede yaratılan katma değeri mutlu bir azınlığının elinde biriktirmek sorunları çözmez, artırır" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bürokrat ve siyasetçilerin ulus görevlilerine getirilen yasaklanmış kapsamına alınıp keza emekli aylığı ayrıca de kamudan ücret almasının engellenmesi ile kamu kurumlarında birdenbire pozitif görevde bulunarak ansızın artı vergi veya aylık, rahat hakkı veya diğer adlarla nitelendirilen ve aidat sanki ödemeler almasını engellemeye yönelik kanun teklifi hazırladı, Meclis'e sundu. “Mutlu bir azınlık huzur içinde yaşarken, vatandaşlarımızın çoğunluğu ise yarınından muhakkak olmadan yaşam mücadelesi veriyor” diyen CHP'li Murat Bakan, teklifin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: Rekor kimde? İşte çift maaşlı bürokratlar

“VATANDAŞA DAHA DA KEMER SIKMALARI DAYATILIRKEN İKTİDAR SAHİPLERİ BİRDEN POZITIF MAAŞ ALIYOR”

“Liyakat sistemi yerine nepotizm, ayrıcalık, torpil anlayışını hakim kılan anlama nedeniyle, Türkiye yetişen yüksek eğitimli, zeki gençlerinin büyük bölümünü kaybediyor. Kariyer ve meslek bulma konusundaki umutsuzluğun yanı sıra Türkiye'de açıklama özgürlüğünün olmadığının düşünülmesi, beyin göçü sebebiyle yaşadığımız entelektüel çölleşmenin temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Nisan 2021 verilerine kadar, dört karakter bir ailenin arzu sınırı 2 bin 816 lira, yokluk sınırı ise 9 bin 739 lira olarak hesaplanırken, vatandaşların ‘en düşük ücret' adı verilen yokluk ücretiyle geçinmesi beklenirken, 13 milyon emeklinin yaklaşık yüzde 80’i istek sınırı altında maş alırken, vatandaşa daha da çok kemer sıkmaları dayatılırken ‘itibardan tasarruf etmeyen' iktidar sahipleri birdenbire pozitif yerden bambaşka isimlerde ücret alıyor. Bir tarafta hiçbir geliri olmayan işsiz milyonlar ve geçinmekte güçlük çeken vatandaşlarımız, diğer tarafta iki veya daha artı yerden maaş bölge bakan yardımcıları, üst kurul üyeleri, bürokratlar ve önceki dönem milletvekilleri var.

Ülkede yaratılan katma değeri mutlu bir azınlığının elinde biriktirmek sorunları çözmez, artırır. Vatandaşlarımız varoluş mücadelesi verirken çaresizlikten eline ‘meslek, aş' yazıp intihar ettikleri unutulmamalı… İşe alım sürecini zeka partizanlaştıran iktidarın, kamu iştiraklerini kendi bürokratları için ek kazanç kaynağı veya arpalık olarak kullanmasını kabul etmiyoruz. Kamu görevi asla zenginleşme makamı olarak görülemez. Devletin, bir avuç mutlu azınlık ve yandaşlar göre zenginleşme ve nüfuz alanı olması katiyen kabul edilemez.”

“DEVLET YÖNETİMİNDE ZAAFA NEDEN OLUYOR”

“Halkın yoksulluğu, ekonomi yönetimi yoksunluğuyla ve iktidarın tercihleriyle açıklanabilir. Devlet yönetiminde manâlı görevler üstlenen şahısların, bambaşka kurumların idare heyeti üyeliklerinden de ayrıca maaş almaları yalnızca idareli olarak değil ahlaki olarak da yozlaşmaya niçin olduğu gibi devlet yönetiminde de zaafa niçin oluyor. Örneğin; Ulaştırma Bakan Yardımcısı bununla beraber Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı. Hem denetim yetkisi var ayrıca de denetlediği şirketin yönetiminde yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü, TÜRKSAT'ın Yönetim Kurulu'nda yer alıyor. Aniden pozitif maaş bölge siyasetçiler ve bürokratlar her gün basının ve sosyal medyanın belli başlı gündemini oluşturuyor. Bugün Cumhur İttifakı içinde yer alan siyasetçi ve bürokratların oluşturduğu sıcacık bir kadronun belli başlı görevlerinin yanına pat diye fazla kritik devlet kurumunda ödev alması, bir yana gelir adaletsizliğini derinleştirirken öteki yandan liyakat yerine sadakat, emeğin yerine partizanlığın galip gelmesi toplumun adalet duygusunu zedeliyor. Bu bununla birlikte iktidarın, çevresinde yer edinenlere pay, parsel, ihale, atama dağıtması birtakım ekipleşmeleri de doğuruyor.”

KANUN TEKLİFİ NELERİ ÖNERİYOR?

Murat Bakan kanun teklifiyle; kamuda ödev alanların ulus tüzel kişiliklerinde ikinci bir devir veya yönetim, teftiş, komite, organ üyeliği gibi görevlere getirilmesi halinde bunlara asli görevleri sebebiyle ödenen aylık ya da vergi haricen hem bir ilave ödeme veya ücret ödenmemesini amaçlıyor.

Kanun teklifiyle hem; sosyal emniyet kurumlarından emekli aylığı alanlardan kamuda çalışmaya başlayanların emekli aylığının kesilmesine ilişkin hükmün istisnası olarak düzenlenmiş bir takım görevler ve görevlilerle ilgili değiştirme öngörüyor. Buna göre; Cumhurbaşkanı göre atanan veya görevlendirilenler, özel kanunlarında ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya ihtiyarlık aylığı kesilmeksizin çalıştırılanlar veya tahsis yapanlar da pat diye artı ödeme almayacak. Bu kişilerin aylığının kesilmemesine ilişkin istisnai düzenlemeler kaldırılarak bu şahısların de tek maaş almalarının sağlanması öngörülüyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/CHP-li-Bakan-dan-yasa-teklifi-Kamudaki-ikinci-ucuncu-maaslar-kalksin/252010