İstanbul Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar mahkemesine, tutuksuz suçlanan maznunlar Murathan Öztürk ile sahte içki raporunun tertip edildiği öne sürülen özel sağlık kurumunun laboratuar mesulü Özlem Erkan katıldı. Öteki maznun olan sağlık kurumu personelleri Mehmet Latif Yaşlı ile Sevilay Özgün mahkemeye katılmadı. Sanırların avukatları mahkemede hazır bulundu.

MURATHAN ÖZTÜRK: RAPOR ALINMASI MEVZUSUNDA BİLGİM VE MÜDAHALEM OLMADI

Maznun Murathan Öztürk, inceleme için numune verdikten sonra sağlık kurumundan ufaladığını belirterek, "Rapor alınması mevzusunda bir bilgim ve müdahalem olmadı. Rastgele bir hatam yoktur, beraatımı arz ediyorum" dedi.

SON LAFLARI SORULDU

Son lafı sorulan tutuksuz maznun Özlem Erkan, "Maznun Murathan'ın bir bilgisi olmayabilir ancak rapor tanzimi hususunda sağlık kurumunda bir baskı yaşanmıştır. Kendisini hiç görmedim, bilmiyorum. Rapor alınmaya geldiği zaman bu mesele ortaya çıktı. Neticelerin alınması düzeyinde de maznunlardan Mehmet Latif devreye girdi. Raporun verilmesi hususunda baskı uyguladı. Bu biçimde rapor tanzim edildi. Raporun geçmişe müteveccih verilmesinde de Sevilay hanım devreye girdi. Raporun çıktısını alarak verdiğim doğrudur, ancak ne biçimde, nasıl kullanıldığını öğrenmiyorum" dedi.

Son lafı sorulan Murathan Öztürk, "Benim hiçbir hatam yoktur, mesullük sağlık kurumuna aittir. Beraatımı arz ediyorum" dedi.

1'ER SENE 11'ER AY CEZA ALDILAR

Kısa bir ara veren duruşma, maznunlar Murathan Öztürk, Sevilay Özgün, Mehmet Latif Yaşlı ve Özlem Erkan'ı, "Resmi dokümanda sahtecilik" kabahatinden 2'şer sene 4'er ay mapus cezasına çarptırdı. Duruşma, maznunlar lehine, "İyi hal" indirimi uygulayarak bu cezayı 1 sene 11 ay 10 güne indirdi.

CEZALAR 5 SENE ERTELENDİ

Duruşma, maznunlar Murathan Öztürk, Sevilay Özgün ve Özlem Erkan'ın cezalarını 5 sene müddet ile ertelerken, hakkında netleşen mapus cezası bulunduğu mazereti ile Mehmet Latif Yaşlı'nın cezasını ertelemedi.

İDDİA BELGESİNDEN

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddia belgesinde, 11 Temmuz 2015 tarihinde Kadıköy'de kaldırımda yürüyen çiçekçi Mehmet Emin Kaya'ya çarparak vefatına neden olan Murathan Öztürk'ün, aynı gün özel bir sağlık kurumuna giderek uyuşturucu ve içki testi emeliyle idrar misali verdiği, üç dört gün sonra neticeleri almaya gittiğinde içki testine ait raporun tertip edilmediğini gördüğü, bunun üzerine sağlık kurumu müdürü olarak misyon yapan öteki kuşkulu Mehmet Latif Yaşlı'dan içkisiz olduğuna dair rapor istediği belirtiliyor.

Mehmet Latif Yaşlı'nın da öteki kuşkulu Özlem Erkan'ı arayarak sanki kan alınmış ve kanda içki çıkmamış gibi sahte rapor tertip etmesini istediği, Özlem'in de bir hekimin bilgisayarından rapor çıktısı alıp imza atmadan öteki maznun Sevilay Özgün'ü götürdüğü, Sevilay Özgün'şan da raporu paraflayarak Murathan Öztürk'ün yakınlarına verdiği belirtiliyor. İddia Belgesinde tüm maznunların, "Resmi dokümanda sahtecilik" kabahatinden 2 seneden 5 seneye kadar mapus cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: DHA