Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1 Temmuz itibarıyla açmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını baştan sona kaldırıyoruz. Şehirler arası yolculuk kısıtlamaları ile kent içi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı ardından Kovid-19'la mücadele ve kısıtlamalarla ilgili olarak Türkiye'nin yeni planını açıkladı.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılacağını ifade eden Erdoğan keza, bu tarihten itibaren müzik saati kısıtlamasının kalkacağını, halk kurum ve kuruluşlarında sıradan mesai düzenine geri dönüleceğini ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile kent içi toplu nakliye kısıtlamalarının sona ereceğini duyurdu. 

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: 

- Türkiye NATO'ya aleyhinde sorumluluklarını bugüne dek eksiksiz yerine getirdi. NATO, nice can brülör meselede kendisinden beklenen kuvvetli iradeyi ortaya koyamamıştır. 

- İyi terörist, fena terörist anlayışının ne değin kötü olduğunu NATO Zirvesi'nde açıklama ettik.

- Türkiyesiz bir NATO'nun varlığını sürdürmesi epeyce güçtür.

- NATO zirvesi baştan başa gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde dayanışma ruhuna aksan yaptık. Türkiye sınırları içinde ve ötesinde 9 milyonu bulan sığınmacıya sağladığı destek için katkı beklediğimizi anlattık. 

- Türkiye en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız bırakılmış olmasına rağmen NATO’nun küresel güvenliğin tesisi ve korunması hususundaki önemini kabul etmektedir. 

- Türkiye'nin tek talebi, siyasi ve idareli her alandaki bağımsızlık haklarına saygı duyulması, terör örgütleriyle yürüttüğü mücadeleye destek verilmesidir.

'ABD ile yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz'

- Takriben 17 yıllık bir geçmişimiz olan Biden'la ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi açılmak üzere bir araya geldik. Bundan sonraki işbirliği alanları hususunda verimli görüş alışverişinde bulunduk. ABD ile üstesinden gelinemeyecek hiç bir meselemizin bulunmadığı konusunda mutabık kaldık.

ABD ile yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz. ABD ile diyalog kanallarımızı geliştirme ve en fazla faydaya dönüştürmekte kararlıyız. Önümüzdeki dönemde ayrıca ittifakla keza müttefiklerimizle daha yakın ve yapıcı meslek birliği içinde olacağız. Sorun başlıklarını ise müşterek hassasiyetlerimiz ve beklentilerimiz ekseninde zaman içinde çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz.

- Macron, Biden ve Miçotakis ile aracısız temaslarımızı sıklaştırma kararı aldık.

- Şuşa'nın en kısa sürede yepyeni bir çehreye kavuşacağına inanıyorum. Azerbaycan'ın hep yanına olacağımızı tüm dünyaya duyuru ettik.

'Salgın döneminde dünyanın parlayan yıldızı olduk'

- Salgın döneminde dünyanın parlayan yıldızı olduk.  Sanayi üretimimiz yükselişini düzenli olarak sürdürüyor. Sanayi sektöründeki açıklanmış istihdam 4 milyon sınırına dayanarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Salgın ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan durumu istismar ederek, yem süt fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara da müsade vermeyeceğiz, gerekli dersi vereceğiz. Salgın döneminde işlerine duraklamak zorunda kalan esnaflarımızı kısa alıştırma ödeneğinden pek çok destekle destekledik. 

'Turizm sektörüne KDV desteği uzadı'

- Turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini 1 ay daha uzatıyoruz. 

-Bugün itibariyle yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza yaklaştı. Son bir haftada nüfusuna oranla dünyada en çok aşı yapan ülke konumdayız. 

Fiyat yükseltenlere gerekli dersi vereceğiz

- Hububat ile et, süt, yem fiyatlarını fazla şekilde yükseltmeye çalışanlara müsade vermeyeceğiz, zorunlu dersi vereceğiz. 

- 1 Temmuz'dan itibaren: 

- Sokağa çıkma kısıtlamalarının tamamını kaldırıyoruz. 

- Şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla kent içi toplu nakliye araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor.

- Müzikle ilgili kısıtlamaları 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı değil. 

- Millet kurum ve kuruluşlarında sıradan mesai düzenine geçiliyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Cumhurbaskani-Erdogan-1-Temmuz-dan-itibaren-yasaklari-kaldiriyoruz/252058