Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20'ye yakın ABD'li büyük şirketin üst seviye yöneticisiyle videokonferans yöntemiyle Çarşamba günü akşam saatlerinde bir araya gelecek.

Konuya yakın dört kaynağın verdiği bilgiye göre, görüşmenin gündeminde Türkiye’nin yatırım ortamı ve hesaplı görünümünün yer alması beklenirken; bir kaynak Haziran’da gerçekleşecek Biden-Erdoğan görüşmesi öncesinde, toplantının ABD’li firmalar ile nabız yoklama niteliği de taşıdığını söyledi.

İKİLİ RÖPORTAJ YAPACAKLAR

Beyaz Saray’dan Nisan ayında yapılan açıklamada, Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Haziran ayındaki NAO zirvesinde görüşme konusunda mutabık kaldıkları duyurulmuştu. Liderler zirvede ikili röportaj yapacaklar.

S-400 TARTIŞMASI

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde son birkaç yıldır manâlı ve çözümü zor sorunlar bulunuyor. Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak Rusya’dan S-400 hava savunma füzelerini satın alması Beyaz Saray ve Kongre’de öfke yarattı.

“GÜYA SOYKIRIM”

ABD Türkiye’yi ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından uzaklaştırdı. öte yandan ABD’nin önceki başkanları Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için hassas bir konu olan 1915 yılındaki Ermeni ölümlerinin “soykırım” olarak tanınmasından kaçınırken, Biden Nisan ayında “soykırım” ifadesini kullanmıştı.

Kaynaklar, toplantının ABD Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından organize edileceğini kaydetti. Bir kaynak, ABD hükümetinin planlamada yer almadığını belirtti.

ŞİRKETLERDEN GELEN SORULARI YANITLAYACAK

Toplantıda bir konuşma yapacak olan Erdoğan sonradan şirketlerden gelecek soruları yanıtlayacak.

Konu hakkında data sahibi bir kaynak “Toplantıya 20’ye yakın ABD’li büyük şirketin en üstteki yönetim kademesi katılacak. ABD Ticaret Odası, TOBB, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin birlikte düzenlediği bir organizasyon olacak” dedi.

ABD Ticaret Odası Sözcüsü email ile yaptığı açıklamada, toplantının özel ve bakımlı olduğunu belirterek, daha fazla ayrıntısıyla uğraşma paylaşamayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve TOBB konuyla ilgili açıklama yapmadı.

BİDEN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ HAZIRLIK

Konu hakkında data sahibi bir öteki kaynak da Erdoğan ve ABD’li firmalar aralarında planlanan görüşmeyi tasdik ederek, “Haziran’daki NATO Zirvesi’nde Erdoğan ile Biden’ın görüşmesi bekleniyor. O röportaj öncesi bir ön hazırlık özelliğinde.

ABD’li firmalar ile nabız yoklanacak. İç ve dış kamuoyuna beraberiz mesajını uygulamak istiyorlar: Türkiye manâlı bir partner mesajı” diye konuştu.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Cumhurbaskani-Erdogan-ABD-li-CEO-larin-sorularini-cevaplayacak/250825