Böylesine farklı bir dönemde zirveye katılan ülke liderlerıne teşekkür ediyorum. Bu tarihi zirvenin islam adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı dünyada ki 2. en büyük uluslararası zirvedir. Tükiye bu teşkilatlarda yer almış ve çaba göstermiştir. Ele aldığımız dönem başkanlığında bu zirveyi daha iyi bir hale getirmeye çalışacağız. Birlik ve dayanışma olmadan, adalet inşaa edilemez. Birlik anlayışımızı kesrette vahdet ilkesi üzerine kurmamız gerekiyor. Barış ve adalet üzerine serilen bu medeniyetin terör ile anılıyor olması gerçekten acı verici. Dikkat ederseniz şu an çektiğimiz üç adet ciddi sıkıntı var. Bunlar mezhepçilik, ırkçılık ve terördür. Bunlar bize ciddi anlamda zarar verir ve kan kaybına sebep olur. Dikkat edin mezhepçilikte ölen ve öldüren, ölen müslüman, öldürülen müslüman. Bu nasıl bir iştir, biz mezhepçilik noktasında ne şii ne de sünni dinindeniz. Ben müslümanım, diğerleri de bir yol olabilir buna saygı duyarım. Ancak kendi yolumuza karıştırmayız.

Rabbim bizi kavimler halinde yarattı, her kavme saygı duyarız. Hiç bir ırk diğer ırktan üstün değildir. Böyle bir mücadeleye girilirse bu fitnedir. Bu fitneler bizi yorar, insanlıktan uzaklaştırır. Özellikle bu fitne islamın içerisinde yaygınlaştırılırsa bu bir beladır.

İnsalık şu an terör belasının bedelini ödüyor. Kendi ülkemizde yaklaşık 35 yıldır terör ile mücadele içerisindeyiz. Kaybettiğimiz insan sayısı ve maddi bedel ortada. PKK'nın içerisinden doğan terör örgütü PYD, bir diğeri de YPG'dir. Rusya PYD'yi silahlandırıyoruz diye açıklama yaptı ardından Moskova'da kendilerine ofis açtılar. Bunların terör örgütlerinin yanında yer aldıkları açıkça ortada.

Biliyorsunuz ki DAEŞ terör örgütü dünyanın çeşitli ülkelerin de faaliyetlerıne devam ediyor. Bunlar hep birlikte gelişiyor. Oralarda da ciddi anlamda tahribatlar meydana getiriyorlar ve bunu islam adına yaptıklarını iddia ediyorlar. Bizim dinimiz barış dinidir. Ordan neşet etmiş bir dinin mensuplarıyız. Dünya'da yaşanan krızlerın büyük kısmının müslümanların yoğun olduğu yerlede gerçekleşiyor. Niçin halkın ağırlıklı müslüman olduğu yerlerde terör yaygınlaşıyor. Bunların arkasında hangi ülkeler var, işte bizim bu soruları sorgulamamız lazım. Bu terör olgularının iç savaşa dönüşmesi gayet normaldir. Bunları engellemek işte bizim asli görevimizdir.