Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 15.00'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Feyzioğlu, Külliye'de yaptığı açıklamada, "İstisnasız 79 Baro, daha gece yarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koymuştuk. Açıklamalarınızı duyunca yüreğimiz ferahladı" dedi. 

10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yaptığı konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tepki göstermiş ve salonu terk etmişti.

FEYZİOĞLU: CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLAMALARINI DUYUNCA...

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Zataliniz bu darbe girişiminin püskürtülmesinde çok önemli görev yapmıştır. 'Kalkışmanın taktik hedefi Cumhurbaşkanımız, stratejik hedefi Cumhuriyetimizidir' demiştik. Türkiye muhtemel bir içsavaşın eşiğinden düşmüştür. Ancak tehlike geçmemiştir.

FETÖ adli hain örgüt sadece araçtır. Arkasında güçler, Türkiye'nün bulunduğu coğrafya ve bölgedeki menfaat çatışmaları olduğu gibi durmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ardından saf tutmak hepimizin görevidir. İstisnasız 79 Baro, daha gece yarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koymuştuk. Açıklamalarınızı duyunca yüreğimiz ferahladı. 

FETÖ'nün en çok istediği, suçsuzun suçludan ayrılmaması, böylece FETÖ üyelerinin mağdur konumunu zorlayıp, kamuoyunda itibar kazanmaya çalışmasıdır. Devletimizin eylem ve işlemlerinde temel hukuka uygunluktur. Adil yargılanma, suçsuzluk karinesi gibi hususlara azami saygı gösterilmesinde fayda vardır. 

Uluslararası kamuoyuna, FETÖ mücadelesini anlatma yükümlülüğümüz vardır. Sizin talimatınızla bir çalışma grubu oluşturulacaksa, meşru savunmamızı en önde anlatmaya biz talibiz. ABD'de Uluslararası Barolar Birliği toplantısında en etkin şekilde yer almak istiyoruz. 2,5 milyon avukatı temsil eden bu örgütün vesilesiyle görüşme imkanına sahip olacağız. Haklı mücadelemizi en etkili şekilde anlatabileceğimize inanıyorum. 
Hukuk üstünlüğüne güven sağlandığında, vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla hem gurur, hem güven duyacaktır. Böylece sinsi planlar da boşa çıkmış olacaktır. Kuvayi Milliye ruhunun bozulmadan sürdürülmesini diliyoruz."

BEKİR BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz 2016, Türkiye tarihi için dönüm olmuştur. O gün demokrasimize, milli iradeye karşı girişilen darbe teşebbüsü sizin liderliğinizle 79 milyon bir araya gelerek, Türkiye büyük bir uçurumdan kurtarılmıştır. Burada her kurum sınav verdi. Olayın daha ne olduğu anlaşılmayan başlangıç noktasında, Cumhuriyet Başsavcılıklarımız derhal soruşturma başlatarak, darbe teşebbüsüne katılanların yargı önüne çıkarılması için süreç başlattılar. Bu çerçevede elde edilen deliller çerçevesinde sıkıyönetim komutanı olduğu iddia edilen kişiler bir bir toplanmaya başladı. Bundan önceki darbelerde yargımız için utanılacak örnekler var. Bu dönemde ise yargı hem Anayasa Mahkemesi, hem Yargıtay, hem Danıştay başkanları darbeye karşı bir duruş ortaya koydular. Barolar Birliği Başkanımız da hakeza aynı şekilde tavrını ortaya koydu. Darbeyle hukuksal bir mücadeleyi o gece başlatıp, başarıyla yürüttüler. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan hukuk adamlarına şükranlarımı sunuyorum.

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı olmazsa olmazdır. FETÖ'ye mensup bazı teröristlerin yargı içinde kümelenmesi ve tarafsızlıklarını yitirdiğine dair çok ciddi tartışmalar yaşandı. Yargıya güvenin tesis edilmesi son derece önemli. Herkesin yargıdaki bu kokuşmuşluğu görmesine rağmen somut adımları atamadık. Önümüzdeki süreç içerisinde Türk yargısı kendisine emanet edilen görevleri bağımsız ve tarafsız devam ettirecektir."