Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin çıkışına Rusya, AB ve DSÖ'nün yardım verdiği aşıda fikri sahiplik hakkı tartışmalarına değindi, "İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da insanlığın sağlığı ile alakalı böyle bir konuda, bunu biz ürettik kimseye de vermeyiz anlayışı yanlıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rus aşısı Sputnik'le alakalı olarak Putin'le görüşmelerimizi yaptık, fazla ciddi oranda bir aşı ülkemize alacağız. sonra Türkiye'de karşılıklı üretime gireceğiz" dedi. Erdoğan, Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet hakkı tartışmasına ilişkin "İlim tüm insanlığın ortak malıdır, ilimde kıskançlık olmaz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle yapılan iftarda ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesi konusunun görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorusu üstüne Erdoğan, tüm azınlık gruplarının, dini cemaatlerin liderleriyle bir araya gelerek yaptıkları iftarda bilhassa herhangi bir sıkıntıları var mı, değil mu bunları kendilerinden dinleme fırsatını bulduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendilerinin memnuniyetini duymuş elde etmek natürel oysa beni de keza hoşnut etti. Natürel birçoğuna elimizden geldiğince her türlü desteği verdik, veriyoruz. Bundan sonradan da vereceğiz. Bunlardan bir tanesi Demir Kilise'yi onlarla beraber Balat'ta açtık. Hemen de Bakırköy'de Süryani cemaatine ait, orada temelini attığımız kilise var. İnşallah 1 yıl içerisinde orası da bitecek, oranın da açılışını yapacağız. Bu süreç içerisinde bu nesil dini cemaatlerin, azınlıkların nerede herhangi bir ihtiyaçları varsa bu konularda tezgâhtar olabileceğimizi kendilerine bitmiş vaat ettik" diye konuştu.

'Türkiye'de karşılıklı üretime gireceğiz'

Erdoğan, bir gazetecinin "Geliştirilen aşılar insanlığın karşılıklı malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır, demiştiniz. Siz de 'Tüm ülkelerin tatbik imkanı için üretilen aşıların formülü açıklansın.' önerisine katılıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"İlim bütün insanlığın iki taraflı malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda 'Bunu biz öğrettik, dolayısıyla kimseye vermeyiz.' gibi bir mantık, kavrayış yanlış bir yaklaşımdır. Onun için de biz nasıl ancak Çin aşısıyla sürece başladık, başkaca Almanların ürettiği, ancak bir Türk olan Uğur Beylerin eşiyle beraber üretmiş oldukları aşıdan benzer şekilde istifade ediyoruz. Şu Anda de Rus aşısı Sputnik ile alakalı olarak Sayın Putin'le görüşmelerimizi yaptık, oradan da çok ciddi oranda bir aşı ülkemize alacağız ve sonradan da Türkiye'de müşterek üretime gireceğiz. Böyle bir durum söz konusu. Kaldı ki ülkemizde de acilen önemli, yoğun bir alıştırma var. Eylül-ekim aylarına yetiştirmeyi planladığımız bu çalışmayla da yerli aşımızı inşallah yapacağız. Biz bunları da sadece ülkemizde göstermek değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa hepsiyle de paylaşmaya hazırlanmış olduğumuzu söylemiş olduk." Rus Sputnik V aşısını Türkiye'de hangi meslek adamı üretecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehir hastanelerini biz niye yaptık? Türkiye'den kalkıp da Cleveland'a benim vatandaşım gitmesin. Aynen Cleveland'ın vasfında, onun içeriğini kapsamış hastaneleri biz ülkemizde yapalım. şimdi bizim şehir halkı hastanelerimiz tüm bu içeriğe sahip" dedi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Cumhurbaskani-Erdogan-Turkiye-de-ortak-uretime-girecegiz/250093